Rijksmuseum

Rijksmuseum omarmt geschiedeniscanon voor het onderwijs

Het Rijksmuseum omarmt het besluit van de minister van OCW dat de canon van Nederland wordt opgenomen in de kerndoelen voor het basis-, speciaal en voortgezet onderwijs. Met een origineel en zogeheten lesstofvervangend programma, ontwikkeld in samenwerking met het basisonderwijs, speelt het Rijksmuseum hierop in.

De motie van de Tweede Kamer om de canon van Nederland richtinggevend te maken voor het onderwijs is afgelopen januari rechtsgeldig geworden. Langs vijftig vastgestelde canonvensters worden tien tijdvakken in de Nederlandse geschiedenis als lesstof behandeld.

Het tijdvak Tijd van regenten en vorsten. Gouden Eeuw /17de eeuw komt al grotendeels aan bod in het Rijksmuseum. Met het speciaal ontwikkelde onderwijsprogramma Jij & de Gouden Eeuw gaat het Rijksmuseum dieper in het op het politieke, economische en artistieke wonder van de 17de eeuw, aan de hand van de historische figuren (vensters) Michiel de Ruyter, Hugo de Groot en Rembrandt van Rijn.

Door de canon te volgen draagt het Rijksmuseum, als het nationale museum voor kunst en geschiedenis, actief bij aan het versterken van historisch besef en kennis van scholieren.

Jij & de Gouden Eeuw is in overleg met het basisonderwijs door het Rijksmuseum en de Toneelmakerij ontwikkeld voor groep 6, 7 en 8 en mede mogelijk gemaakt door de Vandenbroek Foundation.