Gemeente Stein


Ruimhartiger minimabeleid in Stein

Recentelijk heeft de gemeente bekendgemaakt dat een aantal regelingen voor inwoners met een smalle beurs verruimd worden. Voor mensen met een inkomen tot 110% van de bijstandsnorm bestaan diverse bijdrageregelingen. Deze grens is per 1 maart jl. verhoogd naar 120%.

Â

Om deze verandering te verduidelijken, wordt de komende 4 weken elke regeling nader toegelicht. De reeks start met uitleg over de extra tegemoetkoming voor sociaal culturele activiteiten.

Â

Een extraatje, waarvoor?

Burgers met een minimuminkomen kunnen in aanmerking komen voor vergoeding van kosten voor deelname aan sociaal culturele activiteiten. De vergoeding heeft dan bijvoorbeeld betrekking op:


* jaarcontributie sport-, jeugd- en jongerenvereniging


* kindervakantiewerk, scouting


* seizoensabonnement, meer-badenkaart, leskaart zwembad/Steinderbos


* eigen bijdrage muziekschool


* cursusgeld educatieve instelling
(volksuniversiteit, creatief centrum, geen scholen en schriftelijke cursussen, ook geen basiseducatie)


* abonnement openbare bibliotheek


* abonnement dagblad


* schouwburgbezoek


* museumkaart, cultureel jongerenpaspoort


* jaarcontributie voor verenigingen van amateuristische kunstbeoefening zoals zangkoor, fanfare harmonie e.d.


* jaarkaart Limburgse clubs voor betaald voetbal


* voor schoolgaande kinderen tot 18 jaar ook de kosten van ouderbijdrage, schoolreisje, excursies, bezoek attractiepark, schoolmaterialen en boeken.

Â

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor deze vergoeding gelden onder andere de volgende voorwaarden:


- U bent tussen de 18 en 65 jaar.


- U maakt de kosten in het lopende kalenderjaar.


- Uw inkomen bedraagt niet meer dan 120% van de bijstandsnorm. Om dit te checken kijkt u op de website voor een overzicht.


- Ook uw vermogen wordt meegeteld.


- Studenten en personen die woonachtig zijn in bejaarden-, verzorgings- en verpleegtehuizen kunnen niet in aanmerking komen voor een vergoeding van deze kosten.

Â

Verantwoording van de besteding

Omdat een vergoeding gegeven wordt voor regelmatige deelname aan activiteiten ter voorkoming van sociale uitsluiting, moet u de kosten ook aantonen. Hiervoor dient u de eerste keer een volledige aanvraag in, maar kunt u in het vervolg via indiening van een declaratieformulier met betalingsbewijs de kosten vergoed krijgen. Let wel, kosten die u al via de stichting Leergeld of het Jeugdsportfonds vergoed heeft gekregen zijn uitgesloten van vergoeding via het Extraatje.

Â

Hoogte tegemoetkoming

De tegemoetkoming bedraagt maximaal ⬠100,- per persoon per kalenderjaar. Voor een gezin van twee volwassenen en twee kinderen is dat dus maximaal ⬠400,-. Het is niet verplicht om het bedrag per persoon ook inderdaad aan elk van de gezinsleden te besteden. Wanneer u besluit om het gehele toekomende gezinsbedrag alleen aan de kinderen te besteden, dan kan dat.

Â

Hoe aanvragen?

Als u op dit moment een Wwb-uitkering van de gemeente Stein ontvangt, neem dan contact op met uw klantmanager. Als u dit jaar al kosten heeft gemaakt die declarabel zijn, kunt u de bewijsstukken hiervan meteen meenemen.

Â

Als u een ander inkomen heeft, dient u het volledige aanvraagformulier in te vullen. Hiervoor maakt u eerst een afspraak voor de intake bij de afdeling Werk en Inkomen. Deze afspraak maakt u via de afdeling Publiekszaken via telefoonnummer 046-43 59 393.

Â

Twijfel of vragen?

Twijfelt u of u ergens wel of geen recht op heeft, neem dan contact op met de gemeente via telefoonnummer 046-43 59 393. Wij staan u graag te woord en helpen u graag verder!

Â