Ingezonden persbericht


Horeca wil werkbare Drank- en Horecawet

Huidig voorstel voorziet niet in juiste aanpak alcoholmisbruik en lastenvermindering

Woerden, 6 april 2010
Morgen wordt in de Tweede Kamer gesproken over het nieuwe wetsvoorstel Drank- en Horecawet. Koninklijke Horeca Nederland meent dat het wetsvoorstel te weinig bijdraagt aan de beoogde vermindering van het alcoholmisbruik onder jongeren. Koninklijke Horeca Nederland pleit voor een integrale aanpak waarbij alle partijen samenwerken en hun verantwoordelijkheid pakken. Daarnaast leidt het wetsvoorstel niet tot de beloofde lastenvermindering voor horecaondernemers. In het nieuwe wetsvoorstel wordt vooral ingezet op meer regulering.

Koninklijke Horeca Nederland is van mening dat naast meer investeringen in een integrale aanpak, de problematiek van alcoholmisbruik door jongeren kan worden aangepakt door onderstaande punten in de nieuwe wet te verbeteren.


1) Experimenteerartikel leidt tot alcoholtoerisme Gemeenten kunnen straks experimenteren met leeftijdsgrenzen door de grens van 16 jaar (voor verkoop van zwakalcoholische dranken) naar 18 jaar te brengen. Dit kan tot een situatie leiden dat jongeren die gemeente opzoeken waar de leeftijdsgrens voor alcoholgebruik het laagst is. Een situatie die dus leidt tot onduidelijkheid, willekeur, rechtsongelijkheid en alcoholtoerisme.


2) Schenktijden van sportverenigingen en buurthuizen worden verruimd? Nu is het zo dat paracommerciële instellingen (bv sportverenigingen en buurthuizen) een individuele speciale Drank- en Horecawetvergunning krijgen met voorwaarden waarbij de schenktijden voor alcohol zijn beperkt (o.a. om valse concurrentie met horeca te voorkomen). In de nieuwe wet moeten gemeenten straks zelf in een algemene verordening regels voor paracommerciële instellingen vastleggen. Hierdoor ontstaat een grote gemeentelijke beleidsvrijheid. Zeker met oog op de a.s. bezuinigingen van gemeentelijke budgetten, zullen de belangen van de horeca wijken voor het maatschappelijke belang van sport en cultuur. Het allerbelangrijkste is dat meer schenkruimte voor sport en cultuur niet gaat bijdragen aan een verantwoorde verstrekking van alcohol aan de jeugd. Koninklijke Horeca Nederland pleit voor het handhaven van de bestaande regels. Als er al een aanpassing zou moeten komen, dan vindt KHN dat er in de wet uniforme landelijke regels voor paracommerciële instellingen moeten worden v astgelegd.


3) Jongeren met drank op straat strafbaar, maar in de kroeg nog niet In het nieuwe wetsvoorstel wordt het aanwezig hebben van drank in de openbare ruimte voor jongeren onder de 16 strafbaar. Dat is een aardig begin, maar het kan beter. Volgens KHN moet ook de jongere strafbaar worden gesteld die alcohol koopt of aanwezig heeft in een voor publiek toegankelijke ruimte (ook het café dus) en degene die alcohol doorgeeft aan jongeren onder de leeftijdsgrens. Dat leidt tot een effectiever aanpak van alcoholmisbruik.


4) Extra verordenende bevoegdheden gemeenten
Gemeenten kunnen straks 'happy hours' reguleren en toegangsleeftijden koppelen aan sluitingstijden. Koninklijke Horeca Nederland ziet in deze regels geen oplossing voor het alcoholmisbruik door jongeren. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat jongeren hun alcoholconsumptie niet laten afhangen van het vervroegen van sluitingstijden. Daarnaast betekenen deze extra bevoegdheden een extra lastenverzwaring doordat de ondernemers altijd portiers moeten inzetten.


5) Handhaving/Toezicht van VWA naar gemeenten
De handhaving van de Drank- en Horecawet verschuift van de Voedsel en Waren Autoriteit naar individuele gemeenten. Er hebben pilots plaatsgevonden met handhaving door gemeenten. De eindevaluatie van die pilots is pas recent bekend gemaakt en een debat in de Tweede Kamer heeft nog niet kunnen plaatsvinden. Het nemen van een besluit over het verschuiven van toezicht is volgens Koninklijke Horeca Nederland dan ook voorbarig. Overigens zal bij invoer van het huidige wetsvoorstel de centrale regie door een landelijke instantie volledig verdwijnen, waardoor ook hier het gevaar bestaat op willekeur en ongelijkheid tussen gemeenten. Koninklijke Horeca Nederland pleit daarom voor de mogelijkheid om via een AMvB centraal toezicht in het leven te kunnen roepen wanneer lokaal toezicht faalt.

|Noot voor de redactie - 

Ingezonden persbericht