Gemeente Oldambt


Toekomstvisie Blauwestad: De discussie kan beginnen

Scenario's voor de verdere ontwikkeling

TOEKOMSTVISIE BLAUWESTAD: DE DISCUSSIE KAN BEGINNEN

"Trots en nieuwsgierig, toekomstperspectieven voor Blauwestad en het Oldambt". Dit is de titel van het discussiestuk dat GS van de provincie Groningen en B&W van de gemeente Oldambt vandaag hebben gepresenteerd. Het vormt de basis voor een discussie en analyse die moet leiden tot een definitieve ontwikkelingsvisie voor Blauwestad. In het stuk worden twee scenario's omschreven voor de toekomst: "Trots op wat er is" en "Nieuwsgierig naar wat er kan komen". Op basis hiervan wordt verder gesproken met allerlei partijen die betrokken zijn bij Blauwestad, zoals de bewoners en de ondernemers uit het gebied. Andere geïnteresseerden kunnen hun mening geven via een vragenlijst op www.provinciegroningen.nl. Alle reacties worden verwerkt in een ontwerp-ontwikkelingsvisie, die voor de zomer aan provinciale staten en de gemeenteraad wordt gepresenteerd.

Blauwestad geslaagd

Doelstelling van Blauwestad is om het gebied een sterke kwaliteitsimpuls te geven, zodat de sociaal-economische situatie in het gebied verbetert. In veel opzichten is Blauwestad een geslaagd project. Voorzieningen op het gebied van waterberging, nieuwe natuur, recreatieve voorzieningen en infrastructuur zijn gerealiseerd. In het gebied hebben zich 44 nieuwe bedrijven gevestigd en in de regio zijn inmiddels 130 nieuwe arbeidsplaatsen ontstaan.

Bewoners geven aan met veel plezier in Blauwestad te wonen en omwonenden van het gebied maken vaak gebruik van de recreatieve mogelijkheden van het gebied.

Tegelijkertijd gaat de kavelverkoop minder snel dan verwacht en gehoopt werd.

Adviezen commissie Alders-Bakker-Doets

De economische crisis en de achterblijvende kavelverkoop was een belangrijke aanleiding voor de provincie Groningen en de betrokken private partij Koop Holding Europe om in april 2009 de commissie Alders-Bakker-Doets in te stellen. De commissie moest advies uitbrengen over de verdere realisatie van Blauwestad. Op basis van de aanbevelingen hebben de provincie en Koop Holding hun publiek-private samenwerking ontbonden. De provincie en de gemeente Oldambt staan per
1 januari in een publiekpublieke samenwerking aan het roer van de verdere ontwikkeling van Blauwestad. Een ander advies van de commissie is om de ontwikkelstrategie Blauwestad op onderdelen te herzien. In dit kader wordt nu het discussiestuk Trots en Nieuwsgierig gepresenteerd.

Overleg met betrokken partijen en deskundigen

Het discussiestuk is tot stand gekomen na consultatie van een kleine 40 vertegenwoordigers van betrokken partijen en deskundigen. Het gaat om o.a. bewoners van Blauwestad, bewoners van omliggende plaatsen, ondernemers uit het gebied, natuurorganisaties, welzijnsinstellingen en woningcorporaties, maar ook makelaars, marketingspecialisten en private partijen op het gebied van recreatie.

Wat moet sowieso?

In het discussiestuk staat in de eerste plaats omschreven wat er sowieso moet gebeuren.

De omgeving van Blauwestad en de aantrekkingskracht die daarvan uit gaat moet meer aandacht krijgen, bijvoorbeeld in de marketing, maar ook in economische zin, bij verbindingen tussen Blauwestad en de omgeving en in de recreatie en het toerisme.

De beschikbare bouwrijpe kavels geven het gebied een desolate indruk. Het zou verstandig zijn eerst bepaalde gebieden af te maken, en dan te beginnen aan een volgend gebied. Gebieden die later worden ontwikkeld, krijgen tijdelijk een andere invulling, die de aantrekkelijkheid vergroot. Bijvoorbeeld natuur of een tijdelijke golfbaan.

De entree, bereikbaarheid en wandel-, fiets- en vaarverbindingen moeten worden verbeterd.

Er moet voor worden gezorgd dat het gebied er netjes bij ligt. Beheer en onderhoud zijn belangrijke zaken.

Twee scenario's met hoofdkeuzes voor de toekomst

In het discussiestuk worden twee scenario's omschreven, die gebaseerd zijn op twee hoofdkeuzes voor de toekomst:" Trots op wat er is" en "Nieuwsgierig naar wat er kan komen". De scenario's zijn een kapstok voor de verdere discussie. Het eindresultaat kan ook een combinatie zijn van elementen uit beide scenario's.

"Trots op wat er is"

Dit scenario sluit aan op het tempo van de omgeving en accepteert dat de ontwikkeling veel tijd vergt. Vanuit het perspectief van de omgeving is het project een succes. Vasthouden aan de kwaliteiten die bij aanvang bepaald zijn. De inzet van dit scenario is gericht op landschapsontwikkeling en in alle fasen "klaar" willen zijn. Hierdoor neemt de kwaliteit van de leefomgeving sterk toe. De woningbouw wordt als het ware ingepast in het landschap. Er is wel ruimte voor tijdelijke invulling, zoals natuur, festivals of recreatie.

"Nieuwsgierig naar wat er kan komen"

Dit scenario verhoogt het tempo door de vraag te stimuleren. Het gebied heeft mogelijkheden voor allerlei functies en activiteiten die kunnen bijdragen aan verhoging van het bouwtempo. De inzet is om actief op zoek te gaan naar allerlei nieuwe functies en activiteiten in het gebied. Er is eventueel ruimte voor meergezinswoningen. Daarbij blijven prijs en kwaliteit van de woningen altijd onderscheidend ten opzichte van de omgeving. Ook is er ruimte voor een recreatiepark in het Dorp, met zwembad, tennisbaan en andere voorzieningen. Grootschalige voorzieningen zoals een zorgcomplex of grote publiekstrekkende attracties zijn welkom. Ook duurzame woningconcepten krijgen een plek.

Vervolgstappen

Het discussiestuk vormt een basis om zoveel mogelijk concrete suggesties en ideeën te verzamelen van belanghebbenden en geïnteresseerden. Hieruit moeten voor de uiteindelijke visie keuzes gemaakt worden, die binnen de beschikbare financiën passen. Provinciale Staten bespreken het discussiestuk in een extra commissievergadering op 28 april. De datum van de commissievergadering waarin de gemeenteraad dit onderwerp bespreekt is nog niet bekend. Op basis van alle input wordt voor de zomer een uiteindelijke ontwerpvisie aan provinciale staten en de gemeenteraad gepresenteerd.

Iedereen kan meedenken

Iedereen die interesse heeft, kan meedenken over Blauwestad. Dit kan via de vragenlijst op www.provinciegroningen.nl. Hier is ook het discussiestuk te downloaden. In de vragenlijst wordt een aantal keuzes voorgelegd en aan het eind kan men suggesties, ideeën en opmerkingen kwijt. Het resultaat wordt gebundeld in een boekje, en bij de ontwerp-ontwikkelingsvisie gevoegd.