Gemeente Maasgouw


MEE ondersteunt schoolkeuze voor een kind met een beperking

De 3-jarige Marisa heeft het Syndroom van Down. Ze gaat naar een gewoon kinderdagverblijf. Haar ouders willen haar ook naar een gewone basisschool laten gaan. Omdat ze vragen hebben over hoe ze dit aan kunnen pakken, kloppen ze aan bij MEE.
Als bij kinderen een beperking wordt geconstateerd, is dit voor ouders vaak moeilijk te bevatten. Wat houdt het in en hoe kunnen ze ermee omgaan? Ook over praktische zaken als de keuze voor een kinderdagverblijf of school moet worden nagedacht. Kan het kind naar speciaal onderwijs of is regulier onderwijs mogelijk? MEE kan daarbij ondersteunen.

Voor de ouders van Marisa is het belangrijk dat ze zich goed voorbereiden op hun keuze. MEE informeert hen over de voor- en nadelen van regulier en speciaal onderwijs. Nadat de ouders het type onderwijs hebben gekozen, begeleidt een consulent van MEE hen bij de verdere gang van zaken. Ze bespreken samen de verwachtingen die ze van het onderwijs en de school hebben. Als de ouders scholen bezoeken kan de consulent hen hierbij ondersteunen, evenals bij het gesprek met het team van een school. Bij eventuele problemen die zich voordoen geeft de consulent advies. Bijvoorbeeld bij eetproblemen of contact maken met andere kinderen. Ook ondersteunt de consulent de ouders bij het voorbereiden van Marisa op de nieuwe school. Zo gaan zowel Marisa als haar ouders met vertrouwen deze nieuwe fase tegemoet.

Heeft u ook een vraag?
MEE biedt informatie, advies en ondersteuning aan mensen met een beperking en hun naasten. De dienstverlening van MEE is gratis en een indicatie is niet nodig. Heeft u vragen over bijvoorbeeld onderwijs, wonen, arbeid, vrije tijd, opvoeding of financiële regelingen in relatie tot een beperking? Neem dan contact met ons op. Elke 2e en 4e maandag van de maand van 08.30 tot 12.30 uur is een consulent van MEE Noord- en Midden-Limburg aanwezig in het Maatschappelijk Advies Punt (MAP), Markt 26 in Maasbracht. U kunt vooraf een afspraak maken via het hoofdkantoor van MEE in Venlo, telefoon
077 - 396 15 15, of via e-mail info@mee-nml.nl. U bent natuurlijk ook op andere dagen welkom bij ons hoofdkantoor. Kijk op www.mee-nml.nl voor meer informatie.

Publiekscentrum | Markt 36 Maasbracht | Telefoon 0475 85 25 00