Gemeente Berkelland


Groenafval composteren bespaart u afval en levert vruchtbare aarde op voor uw tuin

Het tuinseizoen is weer begonnen. Tijd om enkele tips te geven om het composteren van groenafval tot een succes te maken. Groenafval kan met een compostvat, een compostbak of een composthoop worden omgezet in een vruchtbare grondverbeteraar.

Wat is composteren?
Bij composteren wordt groenafval en ander organisch materiaal door de werking van bacteriën en schimmels afgebroken. Er ontstaat dan een vruchtbaar product. Composteren is een natuurlijk proces en vraagt tijd. In de zomer moet u rekenen op vier à vijf maanden en in de winter op zes maanden voordat het compost gebruiksklaar is.

Waarom composteren?
Door zelf groenafval te composteren bespaar u afval en maak u zelf een nieuw, nuttig product. Composteren is eenvoudig en vraagt een kleine inspanning. Door te composteren doet u wat de natuur altijd al gedaan heeft: de natuurlijke kringloop zijn gang laten gaan.

Wat zijn de eigenschappen van compost?
Compost is goed voor je tuin. Hieronder vind je verschillende goede redenen om compost te gebruiken:


- met compost wordt de vruchtbaarheid van de bodem verbeterd.


- compost verbetert de eigenschappen van de bodem, waarmee je in je eigen tuin heel mooie resultaten kunt bereiken. De waterhuishouding en de structuur van de bodem worden door het gebruik van compost verbeterd.


- zandgronden drogen minder vlug uit en zwaardere gronden (leem, klei) voeren het overtollige water beter af.


- de bodem krijgt extra fosfor, kalium, magnesium en sporenelementen. De planten kunnen jarenlang profiteren van die voedingsstoffen. Ook de zuurgraad van de grond wordt erdoor verbeterd.


- compost versnelt ook de opwarming van de grond in het voorjaar, 'humusrijke gronden' zijn vroege gronden.

Welke afvalstoffen kunt u wel, welke beperkt en welke niet composteren?


·Wel:

Schillen van fruit, resten van rauwe groenten, eierschalen, theebladeren en theezakjes, koffiefilters en koffiedik, verlepte bloemen en kamerplanten, mest van huisdieren, turf en turfmolm, grasmaaisel, coniferen en hulstafval, dennennaalden, tuinaarde, potgrond en zand.


·Beperkt:

Aardappelschillen (dun geschild), schillen van citrusvruchten, stro, zaagsel.


·Niet:

Broodresten, kaas en kaaskorsten, gekookte etensresten, visgraten, botjes, houtskool, asbakvulling, kattenbak- en vogelkooikorrels, wol, watten en vodden, papier, takken en schors, bagger uit goot of sloot.

Hoe kunt u composteren?
De manier van composteren die gekozen wordt, hangt van de hoeveelheid groenafval af. Ook de beschikbare ruimte is belangrijk.


1. Het compostvat
Geschikt voor niet al te grote tuinen. Een dicht vat kun je het beste in de zon plaatsen, een open vat het beste uit de zon. Als het vat direct op de grond wordt geplaatst kunnen bodemdiertjes makkelijk in het vat kruipen. Wormen in de composthoop zijn altijd welkom. Extra wormen toevoegen is ook altijd mogelijk.


2. De compostbak
Geschikt voor tuinen met een behoorlijke oppervlakte gazon, wat struiken, een groentetuin, enz. Een compostbak kunt u makkelijk zelf maken van houten planken of met draadwerk. Afhankelijk van de plaats kun je 2 of 3 bakken naast elkaar plaatsen. Dit maakt het makkelijker om het materiaal om te zetten.
Om uitdroging te voorkomen kun je een compostbak het best op een schaduwrijke plaats neerzetten. Voor het maken van goed compost moet de compostbak om de 2 of 3 maanden worden omgezet. Houd uw compost levend door goed te mengen en te beluchten.


3. De composthoop
Geschikt voor een grote tuin met veel bomen, struiken, een grasveld of een behoorlijke groentetuin. Plaats de composthoop in de schaduw van een boom en uit de wind. Nadeel ten opzichte van een compostbak is dat het groenafval langs de zijkant snel uitdroogt. Een composthoop oogt minder netjes dan een compostbak. Houd het compost levend door goed te mengen en te beluchten.

Tips om zelf goede compost te maken


1. Start in het voorjaar of in de zomer.

Start nooit een composthoop op, of start nooit met het vullen van een compostvat bij vriesweer. Het composteringsproces komt dan moeilijk op gang. Ook bij hevige regen kunt u beter niet starten met een composthoop.


2. Gebruik zoveel mogelijk vers materiaal.

Het keuken- en tuinafval kan het best zo vers mogelijk op de composthoop of in het compostvat worden gedaan. Vermeng het nieuwe materiaal met het materiaal dat al aanwezig is. Zo wordt uitdroging voorkomen.


3. Voeg niet te grof materiaal toe.

Om de afbraakorganismen voldoende toegang te geven tot het afval, mag het niet te grof zijn. Daarom kunt u het best de stengels van bloemen of andere planten en lange twijgjes in korte stukjes knippen. Bij een grote tuin kan een hakselaar handig zijn.


4. Meng het materiaal goed.

De bacteriën en schimmels en kleine beestjes ( zoals wormen, pissebedden, duizendpoten en springstaartjes) die voor de afbraak zorgen, hebben voedsel, water en lucht nodig. Goed composteren betekent dan ook vooral goed mengen. Droog of stug afval (stro, kleine takjes en dergelijke) kunt u het best mengen met water- en voedselrijk materiaal, zoals gemaaid gras en keukenafval. Het droge afval zorgt dan voor de luchtcirculatie en het natte afval voor het water en het voedsel. Zo kunnen de bacteriën en schimmels het best hun gang gaan. Hebt u alleen nat keukenafval en gras, dan kunt u bijvoorbeeld houtsnippers toevoegen.


5. Geen grote hoeveelheden ineens toevoegen.

Voeg nooit te grote hoeveelheden van hetzelfde materiaal in één keer toe. Grote hoeveelheden gras of bladeren kunt u gerust in uw tuin uitstrooien tussen struiken en bomen. Deze vormen immers een ideale deklaag, die de groei van onkruid tegenhoudt.


6. Houd uw composthoop of compostvat in de gaten.

Door het afbraakproces stijgt de temperatuur in het compost en gaat het composteren nog sneller. Bij temperaturen boven de 50°C kunnen zelfs onkruidzaden en ziektekiemen worden vernietigd. Door de stijging van de temperatuur verdampt ook het overtollige vocht. Let er dus op dat je composthoop niet te nat wordt en hierdoor aan temperatuur verliest.


7. Belucht het compost regelmatig.

Het composteren gaat veel sneller als het compost wordt belucht. Als u met een composthoop of een compostbak werkt, moet u het compost omzetten. Bij een composthoop doet u dat met een riek. Als u met compostbakken werkt, verplaatst u de inhoud van de ene bak naar een andere. In een compostvat kunt u met een beluchtingstok werken.