Gemeente Berkelland
Groenafval composteren bespaart u afval en levert vruchtbare aarde op voor
uw tuin
Het tuinseizoen is weer begonnen. Tijd om enkele tips te geven om het
composteren van groenafval tot een succes te maken. Groenafval kan met
een compostvat, een compostbak of een composthoop worden omgezet in
een vruchtbare grondverbeteraar.
Wat is composteren?
Bij composteren wordt groenafval en ander organisch materiaal door de
werking van bacteriën en schimmels afgebroken. Er ontstaat dan een
vruchtbaar product. Composteren is een natuurlijk proces en vraagt
tijd. In de zomer moet u rekenen op vier à vijf maanden en in de
winter op zes maanden voordat het compost gebruiksklaar is.
Waarom composteren?
Door zelf groenafval te composteren bespaar u afval en maak u zelf een
nieuw, nuttig product. Composteren is eenvoudig en vraagt een kleine
inspanning. Door te composteren doet u wat de natuur altijd al gedaan
heeft: de natuurlijke kringloop zijn gang laten gaan.
Wat zijn de eigenschappen van compost?
Compost is goed voor je tuin. Hieronder vind je verschillende goede
redenen om compost te gebruiken:
- met compost wordt de vruchtbaarheid van de bodem verbeterd.
- compost verbetert de eigenschappen van de bodem, waarmee je in je
eigen tuin heel mooie resultaten kunt bereiken. De waterhuishouding en
de structuur van de bodem worden door het gebruik van compost
verbeterd.
- zandgronden drogen minder vlug uit en zwaardere gronden (leem,
klei) voeren het overtollige water beter af.
- de bodem krijgt extra fosfor, kalium, magnesium en
sporenelementen. De planten kunnen jarenlang profiteren van die
voedingsstoffen. Ook de zuurgraad van de grond wordt erdoor verbeterd.
- compost versnelt ook de opwarming van de grond in het voorjaar,
'humusrijke gronden' zijn vroege gronden.
Welke afvalstoffen kunt u wel, welke beperkt en welke niet
composteren?
·Wel:
Schillen van fruit, resten van rauwe groenten, eierschalen,
theebladeren en theezakjes, koffiefilters en koffiedik, verlepte
bloemen en kamerplanten, mest van huisdieren, turf en turfmolm,
grasmaaisel, coniferen en hulstafval, dennennaalden, tuinaarde,
potgrond en zand.
·Beperkt:
Aardappelschillen (dun geschild), schillen van citrusvruchten, stro,
zaagsel.
·Niet:
Broodresten, kaas en kaaskorsten, gekookte etensresten, visgraten,
botjes, houtskool, asbakvulling, kattenbak- en vogelkooikorrels, wol,
watten en vodden, papier, takken en schors, bagger uit goot of sloot.
Hoe kunt u composteren?
De manier van composteren die gekozen wordt, hangt van de hoeveelheid
groenafval af. Ook de beschikbare ruimte is belangrijk.
1. Het compostvat
Geschikt voor niet al te grote tuinen. Een dicht vat kun je het beste
in de zon plaatsen, een open vat het beste uit de zon. Als het vat
direct op de grond wordt geplaatst kunnen bodemdiertjes makkelijk in
het vat kruipen. Wormen in de composthoop zijn altijd welkom. Extra
wormen toevoegen is ook altijd mogelijk.
2. De compostbak
Geschikt voor tuinen met een behoorlijke oppervlakte gazon, wat
struiken, een groentetuin, enz. Een compostbak kunt u makkelijk zelf
maken van houten planken of met draadwerk. Afhankelijk van de plaats
kun je 2 of 3 bakken naast elkaar plaatsen. Dit maakt het makkelijker
om het materiaal om te zetten.
Om uitdroging te voorkomen kun je een compostbak het best op een
schaduwrijke plaats neerzetten. Voor het maken van goed compost moet
de compostbak om de 2 of 3 maanden worden omgezet. Houd uw compost
levend door goed te mengen en te beluchten.
3. De composthoop
Geschikt voor een grote tuin met veel bomen, struiken, een grasveld of
een behoorlijke groentetuin. Plaats de composthoop in de schaduw van
een boom en uit de wind. Nadeel ten opzichte van een compostbak is dat
het groenafval langs de zijkant snel uitdroogt. Een composthoop oogt
minder netjes dan een compostbak. Houd het compost levend door goed te
mengen en te beluchten.
Tips om zelf goede compost te maken
1. Start in het voorjaar of in de zomer.
Start nooit een composthoop op, of start nooit met het vullen van een
compostvat bij vriesweer. Het composteringsproces komt dan moeilijk op
gang. Ook bij hevige regen kunt u beter niet starten met een
composthoop.
2. Gebruik zoveel mogelijk vers materiaal.
Het keuken- en tuinafval kan het best zo vers mogelijk op de
composthoop of in het compostvat worden gedaan. Vermeng het nieuwe
materiaal met het materiaal dat al aanwezig is. Zo wordt uitdroging
voorkomen.
3. Voeg niet te grof materiaal toe.
Om de afbraakorganismen voldoende toegang te geven tot het afval, mag
het niet te grof zijn. Daarom kunt u het best de stengels van bloemen
of andere planten en lange twijgjes in korte stukjes knippen. Bij een
grote tuin kan een hakselaar handig zijn.
4. Meng het materiaal goed.
De bacteriën en schimmels en kleine beestjes ( zoals wormen,
pissebedden, duizendpoten en springstaartjes) die voor de afbraak
zorgen, hebben voedsel, water en lucht nodig. Goed composteren
betekent dan ook vooral goed mengen. Droog of stug afval (stro, kleine
takjes en dergelijke) kunt u het best mengen met water- en voedselrijk
materiaal, zoals gemaaid gras en keukenafval. Het droge afval zorgt
dan voor de luchtcirculatie en het natte afval voor het water en het
voedsel. Zo kunnen de bacteriën en schimmels het best hun gang gaan.
Hebt u alleen nat keukenafval en gras, dan kunt u bijvoorbeeld
houtsnippers toevoegen.
5. Geen grote hoeveelheden ineens toevoegen.
Voeg nooit te grote hoeveelheden van hetzelfde materiaal in één keer
toe. Grote hoeveelheden gras of bladeren kunt u gerust in uw tuin
uitstrooien tussen struiken en bomen. Deze vormen immers een ideale
deklaag, die de groei van onkruid tegenhoudt.
6. Houd uw composthoop of compostvat in de gaten.
Door het afbraakproces stijgt de temperatuur in het compost en gaat
het composteren nog sneller. Bij temperaturen boven de 50°C kunnen
zelfs onkruidzaden en ziektekiemen worden vernietigd. Door de stijging
van de temperatuur verdampt ook het overtollige vocht. Let er dus op
dat je composthoop niet te nat wordt en hierdoor aan temperatuur
verliest.
7. Belucht het compost regelmatig.
Het composteren gaat veel sneller als het compost wordt belucht. Als u
met een composthoop of een compostbak werkt, moet u het compost
omzetten. Bij een composthoop doet u dat met een riek. Als u met
compostbakken werkt, verplaatst u de inhoud van de ene bak naar een
andere. In een compostvat kunt u met een beluchtingstok werken.