Watersportverbond - KNWV

Match racers zeker van zilver, goud voor Schmitter

donderdag 1 april 2010

De Nederlandse zeilsters van de Delta Lloyd Kernploeg Renee
Groeneveld, Annemieke Bes en Brechtje van der Werf wonnen op 1 april 2010 de kwart en halve finale van het match racen. Daarmee plaatste het trio zich voor de finale van de Sofia Cup waarin ze het op moeten nemen tegen het team van Nicky Souter uit Australië. Souter is de regerende Wereldkampioen Women's Match Racing 2009.

Thierry Schmitter won de 2.4R klasse. Vandaag kwamen de paralympische zeilers voor het laatst in actie en Schmitter liet zien dat hij niet voor niets wereldkampioen is. Tweede werd de Engelse Helena Lucas en derde Nederlander Andre Rademaker.

(foto: Thierry Schmitter en Barend Kol in de 2.4R, fotograaf Richard Langdon)

Windsurfer Dorian van Rijsselberge kwam niet in actie op 1 april. Het race comité hield de surfers aan de wal. Morgen 2 april worden de medal races gevaren met de beste tien deelnemers van het klassement. Er wordt gestreden voor de dubbele punten in een relatief korte eindsprint. Rijsselberge gaat als vierde de medal race in en maakt theoretisch nog kans op goud.

Laser zeiler Eduardo van Vianen staat zesde in de zeer competitieve Laser standard klasse met 131 deelnemers. Van Vianen die onderdeel is van de Talentploeg vaart een supersterke serie en maakt nog kans op een podiumplaats tijdens de medal race.

Marit Bouwmeester gaat als vierde de medal race in de Laser radial klasse. Alleen als de Spaanse Susana Romero Steensma, die derde staat, morgen laatste wordt en Bouwmeester de medal race wint, is een bronzen medaille nog mogelijk voor de Friese zeilster.

Nederlanders in finale match racen
In de kwartfinale werd het team van de ervaren Deense match racer Lotte Melgaard met 3-2 aan de kant gezet door Groeneveld, Bes en Van der Werf. Ook in de halve finale versloeg het Nederlandse zeiltrio het team van de Amerikaanse Sally Barkow met 3-2. Barkow was is in 2005 wereldkampioen match racen.

(foto: Nederlanders verslaan Denen, fotograaf Richard Langdon)

Deze resultaten benadrukken de match race kwaliteiten van Groeneveld, Bes en Van der Werf. Hiermee laten ze zien nu mee te kunnen met de top van het match racen. De Nederlanders wonnen vorig jaar een World Cup in Engeland. In Miami werd Groeneveld 11de. Daar werd Souter 4de. Vervolgens scoorde het Nederlanders trio een derde plaats in Athene tijdens de Eurolymp wedstrijden.

Blije gezichten dus in het Nederlandse match-racekamp na de zeer spannende halve finale tegen Barkowâs team. Coach Paardenkooper richt zich op twee dingen. Zo hard mogelijk leren varen in een Elliot en veel meer ervaring opdoen in het match racen. Vandaar dat de beide Nederlandse teams in Athene waren om meer match race ervaring op te doen. Mogelijk dat de Oranje-zeilers voordeel hebben gehad van de lessen die daar geleerd zijn.

De finale staat gepland voor 2 april om ongeveer 11.00 uur in de ochtend. Souter staan bekend om haar agressieve stijl van zeilen. Dat belooft een mooie finale te worden.

Eduardo van Vianen in de Laser medal race
Eduardo van Vianen (Oegstgeest 16-11-1983) vaart een geweldige serie. De in Gran Canaria geboren student maakt nog kans op een podiumplaats. Hij staat zesde van de 131 deelnemers.

Jaap Zielhuis zei: âEduardo vaart hier supergoed. Hij traint af en toe met de kernploeg mee als het zo uitkomt. Hij is onderdeel van de talentploeg. Eduardo geeft zijn studie voorrang. Maar dat doet niets af aan zijn prestatie. Die is echt top.â

Hoe is het met de Laserzeilers uit de Delta Lloyd Kernploeg? âWe hebben afgelopen winter heel veel getraind en dat zie ik sporadisch wel terugkomen. We hebben weinig wedstrijden gevaren en dat vertekend het beeld. Alles moet nog op zân plek vallen. We hebben vaker met dit bijltje gehakt. De focus is op de WK en EK dan moeten we er staan,â besluit Zielhuis.

470 dames en heren
Lisa Westerhof en Lobke Berkhout eindigen als 15de en Margriet Fokkema en Marieke Jongens als 16de in de dames 470 ranglijst. Steven LeFevre en Steven Krol werden 25stebij de mannen. Daarmee zijn alle
Nederlandse 470 zeilers uitgeschakeld voor de medal races. Sven en Kalle Coster hebben zich afgelopen woensdag al teruggetrokken uit de competitie vanwege een acuut keel abces van Sven Coster.