Senternovem

02-04-2010 |

Samenstelling van het huishoudelijk restafval, resultaten sorteeranalyses 2009

Resultaten sorteeranalyses 2009

Uitvoering Afvalbeheer onderzoekt jaarlijks de samenstelling van het Nederlandse huishoudelijk restafval. Het onderzoek naar de samenstelling van het huishoudelijk restafval gebeurt aan de hand van sorteeranalyses waarbij het huishoudelijk restafval wordt geanalyseerd op negen hoofdcomponenten en subcomponenten. De analyse heeft betrekking op het huishoudelijk restafval en de samenstelling is uitgedrukt in het gewichtspercentage van de totale hoeveelheid inclusief het van 'nature' aanwezige vocht. Huishoudelijk restafval is het deel van het afval van huishoudens dat niet gescheiden wordt ingezameld. Dit is het afval dat in de vuilniszak gaat of in de grijze container.

In onderstaande tabel is de samenstelling van het Nederlands huishoudelijk restafval gegeven voor de steekjaren en de laatste twee jaar. Dit is op basis van het driejaarlijks voortschrijdend gemiddelde (voor het jaar 2008 is dit het gemiddelde van 2007, 2008 en 2009).


3-jaarlijks voortschrijdend gemiddelde (%)
Zie het origineel

Het Nederlands huishoudelijk restafval bestond in 2008 voor eenderde uit gft-afval en ondefinieerbare rest. Ook de componenten papier/karton en kunststoffen zijn, met aandelen van 25% en 20%, omvangrijke componenten in het huishoudelijk restafval. Samen vormen deze drie componenten driekwart van het Nederlands huishoudelijk restafval. Van de relatief kleinere hoofdcomponenten zijn glas met
5,2%, textiel met 3,8% en ferro met 3,5% het meest omvangrijk. Binnen een component zijn ook enkele opvallende zaken. Van de 33% gft-afval in huishoudelijk restafval ongeveer 6% tuinafval en 10% ondefinieerbare rest. Ondefinieerbare rest is alles dat overblijft na sortering en dat kleiner is dan 20 mm. Bij papier/karton is gemiddeld minder dan 5% luiers.

Onderzoek naar de samenstelling van het huishoudelijk restafval gebeurt al sinds de jaren zeventig. Veranderingen in de gescheiden inzameling hebben invloed op de samenstelling van het restafval. De gescheiden inzameling van gft-afval vanaf begin jaren `90 heeft het aandeel van deze component in het restafval duidelijk doen afnemen en daarmee dat van andere componenten doen stijgen. Dit zegt dus niets over de mate van afvalscheiding van die componenten. Duidelijk is wel dat gft-afval en papier/karton de omvangrijkste stromen blijven in het huishoudelijk restafval. Begin jaren `80 heeft de hoofdcomponent kunststoffen de hoofdcomponent glas verdrongen van de derde plaats. Het aandeel kunststof neemt nog steeds toe, terwijl het aandeel papier sinds midden jaren '90 afneemt. De overige hoofdcomponenten zijn in relatie tot het geheel redelijk stabiel.

Voor de hoofdcomponenten papier/karton, kunststoffen, glas, ferro, non-ferro en overig (hout) is ook gekeken naar het aandeel verpakkingen. Van het Nederlandse huishoudelijk restafval bestaat 32% uit verpakkingen waarvan ongeveer de helft uit kunststofverpakkingen bestaat.

Figuur: Ontwikkeling verpakkingsfracties in het huishoudelijk restafval
(3 jr. voortschrijdend gemiddelde 1986 - 2008)

aandelen verpakking in restafval 2009

Meer informatie hierover is te vinden in de publicatie Samenstelling van het huishoudelijk restafval, resultaten sorteeranalyse 2009. Wijzigingsdatum |

02-04-2010