Groen!

Groen! wil dubbelbesluit voor polderdorp Doel

door Filip Watteeuw (Vlaams parlementslid) op 31 maart 2010 in "Algemeen"

Net zoals bij de Oosterweelverbinding is een dubbelbesluit voor het polderdorp Doel mogelijk. Zo kunnen we in dit dossier vermijden dat er verliezers zijn. Vandaag wordt in de plenaire vergadering gestemd over een resolutie van Filip Watteeuw over een nieuwe toekomst voor het polderdorp Doel.

De logische voorwaarden van dit dubbelbesluit zouden de volgende kunnen zijn:

- als voldoende containercapaciteit voor de Antwerpse haven kan gegarandeerd worden;

- als er voldoende ruimte is voor de verdere ontwikkeling van de Antwerpse haven;

- als er geen juridische bezwaren zijn tegen het voortbestaan van Doel;
dan moet een nieuwe toekomst mogelijk zijn.

Tijdens de bespreking van het verzoekschrift van de actiegroepen voor het behoud van Doel in het Vlaams Parlement toonde Jan Creve van Doel 2020 duidelijk aan dat er nog meer dan genoeg containercapaciteit is voor vele tientallen jaren. De ruimteproductiviteit van de containeropslag is fel verbeterd en bovendien is de containertrafiek fel teruggevallen. Zelfs Fernand Huts, een grote naam in de Antwerpse Haven, zegt dat deze bouwplannen best nog een tijd worden uitgesteld. Wat de ruimte voor verdere ontwikkeling van de haven betreft toont de Economische Ontwikkelingsstudie van de Antwerpse Haven aan dat er buiten Doel voldoende ruimte is voor de verdere ontwikkeling van de haven. Dit is een document waar de Antwerpse haven zich op beroept voor de verdere ontwikkeling. Advocaat Mathias Storme toonde tijdens de bespreking van het verzoekschrift dat het net omgekeerd is. Er is momenteel geen juridische basis om Doel van de kaart te vegen. Ook de rechters oordeelden op dezelfde manier.

Mits een dubbelbesluit kan de toekomst van Doel dan worden verzekerd. Filip Watteeuw "Zeker N-VA voorzitter Bart De Wever kan alleen maar tevreden zijn met dit voorstel. Net als in de Oosterweelsaga zijn er door een Doeldubbelbesluit geen verliezers. Bovendien steunden meerdere N-VA parlementsleden de acties voor het behoud van Doel.Onder meer Jan Peumans, Helga Stevens, Mark De Mesmaeker en Lieven Dehandschutter steunden in de aanloop naar de verkiezingen de acties voor het behoud van Doel." Ze ondertekenden voor de verkiezingen een petitie om Doel als cultureel rustpunt in de haven te laten bestaan en dit zolang er geen bouwvergunning is voor het Saeftinghedok. Dit kan enkel als er woonrecht is. Een verlenging van het woonrecht is logisch. Ook sp.a-ers Bert Anciaux en Bart Martens steunden vroeger de strijd om het behoud van Doel.

Contact: Filip Watteeuw -
Deel Deel
Filip Watteeuw

Vlaams Volksvertegenwoordiger
Fractievoorzitter