Gemeente Stein


Groot onderhoud aan de riolering Stein

De gemeente Stein gaat in april in een aantal straten in Stein, Urmond, Nieuwdorp, Elsloo en Meers reparatiewerkzaamheden aan de gemeentelijke riolering uitvoeren. Deze werkzaamheden vormen het laatste onderdeel van een onderhoudsbestek. De aannemer Insituform Rioolrenovatietechnieken B.V. voert dit werk uit in opdracht van de gemeente.

Afdichten en versterken
De werkzaamheden in april bestaan vooral uit deelreparaties, zoals het afdichten van lekke voegen, het plaatselijk versterken van rioolbuizen, het verwijderen en voorkomen van het ingroeien van wortels en interne reparaties aan aansluitingen van de huisrioleringen.

Vorig jaar heeft de gemeente al delen van riolen laten ârelinenâ ( âbuis in de buisâ) van een aantal riolen. Een inwendige versterkingstechniek die wordt toegepast als (goedkoper en duurzamer) alternatief voor het vervangen van zwakke rioolbuizen.

Schoonspuiten
Vóór het uitvoeren van de reparaties maakt de aannemer de riolen schoon met een hoge druk waterspuit. Inspectiecamera op bandjes Nadat het te repareren riool schoon is, bekijkt de reparateur met een videocamera de te repareren plekken in de rioolbuis en meet ze in. Vervolgens wordt een werktuig op rupsbandjes in de rioolbuis gebracht en naar de juiste locatie in de buis gestuurd waar dan de reparatie wordt uitgevoerd.

Borrelen
Bij het schoonspuiten van het riool kan het gebeuren dat het âborreltâ in de WC of schrobputje. De reparaties zelf vinden onder de grond in de riolering plaats. In verband met de veiligheid wordt de werkplek rondom de inspectieputten en de bediening- en/of reinigingswagens afgezet. Dit zal mogelijk hinder voor het verkeer opleveren.

Voordat de aannemer met het werk begint, informeert hij de bewoners van de aangrenzende woningen bij het te repareren riool over de werkzaamheden en contactgegevens.