Groen!

Botte snoeischaar treft de VRT.

door Bart Caron (Vlaams parlementslid) op 31 maart 2010 in "Cultuur"

De directie van de VRT mag van haar Raad van Bestuur op zoek naar 65 miljoen euro aan besparingen. Maar hoe of waar er moet bespaard worden, doet er blijkbaar niet toe. âWaarop zal de VRT besparen, maar vooral volgens welke criteria zal het besparingsplan worden opgesteld?â vraagt Bart Caron zich af.

Het is niet zo dat Groen! zich per definitie kant tegen besparingen bij de openbare omroep, alleen zien we dat er van de openbare omroep veel groter inspanningen verwacht worden dan van andere overheidsinstellingen. Meer dan 20 procent wegsnijden, laat onherroepelijk littekens achter. Voor andere Vlaamse instellingen is dat tussen 2 en 5 procent.
Maar wat nog erger is: "het snoeien gebeurt zonder overleg en zonder visie". Welke agenda zit daar achter?
De openbare omroep verdient een heel duidelijke en sterke plaats in het medialandschap met verankerde kerntaken en een duidelijke invulling ervan. De opdrachten van de VRT liggen vast in het Mediadecreet. Ze zijn nog steeds geldig. Maar er moet over die opdrachten en over de vertaling ervan, de invulling in de beheersovereenkomst, gesproken worden. Het is aan het Vlaams Parlement om de opdrachten, na een grondige analyse en debat, vast te leggen. Pas op basis hiervan kan men beginnen denken aan besparen. Al wat vroeger wordt beslist, is willekeur.
Daarnaast pleit Groen! voor een audit in functie van een efficiëntere organisatie. De audit moet onderzoeken hoe gefundeerd en redelijk bespaard kan worden zonder dat de kerntaken in het gedrang komen. De uitkomst van de discussie over de kerntaken van de VRT en de conclusies van de audit zullen volgens Bart Caron duidelijk maken dat er ruimte is voor besparingen bij de openbare omroep. "De VRT kan en moet besparen, zonder dat er geraakt wordt aan haar sterktes. Meer zelfs: de VRT kan versterkt uit deze besparingsronde komen." Wat er nodig is, is een degelijk debat over de kerntaken van de omroep en een analyse van de huidige werking. "Anders ben je aan het wieden, zonder te weten wat je wil oogsten."

Contact:
Deel Deel
Bart Caron