Politie Utrecht

Persberichten Utrecht stad, 09.35 uur

Utrecht, 01-04-2010

Aanpassing Pluk-ze-wetgeving werpt vruchten af

UTRECHT De politie Utrecht heeft de afgelopen tijd in meerdere onderzoeken successen behaald door de aanpassing van de Pluk-ze-wetgeving.

De aanpassing van de wetgeving behelst tot op heden alleen nog het voertuigenpark van criminelen, maar er wordt al naar gekeken om daar bijvoorbeeld ook vaartuigen en onroerend goed onder te laten vallen. De regeling houdt in dat in beslag genomen voertuigen van criminelen voor maximaal een half jaar door de politie kunnen worden ingezet. Het gaat daarbij om autos van enkele duizenden euros oplopend tot autos met een waarde van enkele tonnen. De autos worden daarna, zoals in het verleden al gebruikelijk, door de Dienst der Domeinen tegen opbod verkocht, waarbij de opbrengsten naar de Nederlandse Staat gaan.

De autos worden vooral ingezet bij undercover-acties, waarbij valt te denken aan het observeren (volgen, posten) van verdachten of het gebruiken als lokauto. Ook bij pseudokoopacties zouden de autos kunnen worden ingezet, al is dat tot nu toe nog niet gebeurd.

Doel van de inzet van dergelijke autos is dat de politie op een goedkope wijze over een poule broodnodige en snel wisselende burgerautos kan beschikken en van onopvallend gewoon tot exclusief opvallend. Bijkomend voordeel is dat de met crimineel geld betaalde autos nu worden ingezet om andere criminelen achter de tralies te krijgen. De Politie Utrecht heeft inmiddels veertien pluk-ze-autos ingezet. Onder die veertien autos bevinden zich meerdere Volkswagens, Opels en Volvos, maar bijvoorbeeld ook een Lamborghini. Die inzet heeft al zeer veelbelovende resultaten gehad. Daar dit onderzoeken betreft die nog gaande of onder de rechter zijn, kan daar nog niet nader op worden ingegaan.

Niet ontkomen

UTRECHT Een automobilist met een slok te veel op probeerde op woensdag
31 maart aan de politie te ontkomen.

Rond 05.40 uur zag een agent een automobilist over de Churchilllaan rijden. Bij het zien van de agent ging de automobilist er in zijn auto vandoor. De agent ging achter hem aan, raakte kort het zicht op hem kwijt, maar zag de man vervolgens op het Starkenborchhof gebukt achter zijn geparkeerde auto zitten. De agent sprak hem aan en de man, 32 jaar oud en afkomstig uit Utrecht, ontkende aanvankelijk nog gereden te hebben. De agent zag echter zijn autosleutels onder een geparkeerde auto liggen. Uit de blaastest bleek dat hij te veel gedronken had en de agent hield hem aan. Bij de ademanalyse in het politiebureau blies de Utrechter 420 ug/l, bijna twee keer het wettelijke maximum van 220 ug/l. Tevens bleek zijn rijbewijs te zijn ingevorderd. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed van alcohol en rijden met een ingevorderd rijbewijs.

Lastige man

UTRECHT Agenten hielden aan het begin van de nacht van woensdag 31 maart op donderdag 1 april een man aan omdat hij omstanders lastig viel en met fietsen zou gooien.

Rond 00.55 uur kreeg de politie de melding dat een man op de Voorstraat zou staan die helemaal door het lint zou gaan, daarbij zou hij mensen lastig vallen en met fietsen en terrasstoelen gooien. Agenten gingen ter plaatse en troffen de verdachte, die kennelijk onder invloed van drugs was, aan. Bij zijn aanhouding verzette hij zich hevig en schopte een agent hard tegen zijn been. De verdachte werd met de nodige moeite geboeid. Op de Voorstraat bleken meerdere stoelen en fietsen te zijn beschadigd.

De verdachte is naar het politiebureau overgebracht en is voor nader onderzoek ingesloten. De agent liep letsel aan zijn been op en is door een arts onderzocht. De agent deed aangifte van mishandeling. Tegen de verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt voor de vernielingen en de mishandeling.

Ruit vernield

UTRECHT Een man vernielde in de nacht van woensdag 31 maart op donderdag 1 april de ruit van een voordeur.

Rond 02.30 uur hoorde de bewoner van een woning aan de Amsterdamsestraatweg een harde knal en glasgerinkel. Hij ging poolshoogte nemen en zag dat de ruit van zijn voordeur was vernield. Vervolgens zag hij dat een man voor de deur stond, die er vervolgens vandoor ging. De bewoner belde 1-1-2 en gaf de locatie, het signalement en de looprichting van de verdachte door. Agenten gingen ter plaatse, zagen de verdachte, een 34-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, op de Amsterdamsestraatweg lopen en hielden hem aan. Hij is naar het politiebureau overgebracht en is voor nader onderzoek ingesloten. De bewoner deed aangifte van vernieling. De aanleiding voor de vernieling is nog onbekend.

Straatroof

UTRECHT Een man probeerde op woensdag 31 maart een andere man met geweld van zijn gsm te beroven.

Rond 10.40 uur liep een 59-jarige man uit Monnickendam over het Smakkelaarsveld. Terwijl hij met zijn gsm aan het telefoneren was, probeerde een man zijn gsm uit zijn handen te pakken. De Monnickendammer hield stevig vast, kreeg een duw en kwam ten val. De verdachte probeerde weer de gsm te pakken, maar het slachtoffer verzette zich. Toen een vrouw naar het slachtoffer toekwam, ging de verdachte er zonder buit vandoor. De vrouw belde 1-1-2.

Agenten gingen met spoed ter plaatse. Bij onderzoek in de omgeving troffen zij de verdachte, een 41-jarige man uit Nieuwegein op de Catharijnesingel aan. De verdachte werd aangehouden, overgebracht naar het politiebureau en hij is voor nader onderzoek ingesloten. Het slachtoffer liep door de val letsel aan zijn hand op en deed aangifte van poging tot diefstal met geweld.

Agressieve klant

UTRECHT Een klant ging op woensdag 31 maart bij een winkel door het lint.

Rond 13.35 uur kreeg de politie de melding dat een man bij een winkel op de Roelantdreef door het lint zou gaan. Agenten gingen ter plaatse. Daar bleek dat de man, 45 jaar oud en afkomstig uit Zeist, kwaad was geworden omdat een medewerker hem niet kon helpen. Daarbij had de klant een toetsenbord van een computer vernield en spullen van een bureau gegooid. De agenten hielden hem aan en brachten hem over naar het politiebureau. Hij bekende de vernieling en tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Wateroverlast

UTRECHT Een wateroverlast leidde aan het begin van de nacht van woensdag 31 maart op donderdag 1 april tot de ontdekking van een hennepkwekerij.

Rond 00.45 uur kregen de politie en brandweer de melding van wateroverlast in een woning aan de Operettelaan. De politie en brandweer gingen ter plaatse. Het water kwam van de bovenburen en agenten en brandweerlieden gingen naar die woning. De hal stond vol water en zij hoorden water in de woning stromen. De 28-jarige bewoner deed open, maar kwam met een smoesje en weigerde de agenten aanvankelijk de toegang. Hij koos uiteindelijk toch eieren voor zijn geld en liet hen binnen.

In de woning troffen agenten een in werking zijnde hennepkwekerij aan (aantal planten nog onbekend) en zij zagen dat een groot waterreservoir lek was. Alle planten en kweekapparatuur werden in beslag genomen. Een getuige meldde dat zij had gezien dat toen de agenten bij de woning voor de deur stonden, de bewoner aan de andere kant een klein pakje naar beneden gooide. Dat bleek een pakje met bijna 1000 euro te zijn. Ook dat is in beslag genomen. De verdachte is aangehouden, is naar het politiebureau overgebracht en is voor onderzoek ingesloten.

Vrouw gewond

UTRECHT Twee fietsende vrouwen kwamen op woensdag 31 maart frontaal met elkaar in botsing.

Rond 17.25 uur reed een 23-jarige vrouw uit Utrecht met haar fiets over het fietspad van het Vredenburg, komende uit de richting van het centrum. Over hetzelfde fietspad kwam haar een 29-jarige Utrechtse op de fiets tegemoet. De vrouwen zagen elkaar kennelijk niet en botsten frontaal op elkaar. Daarbij liep de 23-jarige vrouw een hoofdwond op. Zij werd per ambulance naar het Diaconessenhuis in Utrecht gebracht.