MBO raad

Huis van het Beroepsonderwijs officieel geopend

29-03-2010 - Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt, ambassadeur van het beroepsonderwijs Ashwin Zondag en MBO Raad-voorzitter Jan van Zijl openden maandagmiddag 29 maart het nieuwe gebouw van de MBO Raad in Woerden.

Het pand van de brancheorganisatie, een verbouwd bestaand kantoorgebouw, is officieel gedoopt als het Huis van het Beroepsonderwijs.

"Met dit vernieuwde gebouw is voor de MBO Raad een nieuw tijdperk aangebroken," zei staatssecretaris Van Bijsterveldt tijdens de opening. "Met dit Huis van het Beroepsonderwijs neemt de MBO Raad zijn verantwoordelijkheid: namelijk om het hart van het beroepsonderwijs te zijn, met de ambitie het mbo goed op orde te hebben. We willen een middelbaar beroepsonderwijs van wereldklasse."

Pittige verantwoordelijkheid
De staatssecretaris gaf aan dat de pittige verantwoordelijkheid al genomen is, onder meer met het school ex programma waarmee de mbo-sector jeugdwerkloosheid tegengaat. Van Bijsterveldt noemde in het verlengde daarvan ook de intentieverklaring 'Verbinden van de oevers door gedeelde verantwoordelijkheid in het middelbaar beroepsonderwijs' die de VNO-NCW, MKB-Nederland, FNV, CNV, Colo en MBO Raad begin maart ondertekenden.

Met deze intentieverklaring moderniseren de partijen hun samenwerking. Deze moet leiden tot een efficiënter georganiseerd en kwalitatief hoogwaardiger middelbaar beroepsonderwijs.

Voor en door mbo'ers
Het MBO Raad-pand aan de Houttuinlaan 6 in Woerden is zo'n twintig jaar geleden gebouwd door de Stichting O.V.D. (opleidingen voor detailhandel). De brancheorganisatie heeft het pand weer gekocht van FNV Formaat.

Het interieur is ontworpen door Coen van den Ham, oud-student van mbo-vakinstelling SintLucas. Ook hangen er in het hele gebouw bijzondere kunstwerken die studenten van SintLucas hebben gemaakt. De kunstwerken staan symbool voor de diversiteit en tegelijkertijd eenheid van het mbo.

Ook andere mbo'ers waren betrokken bij de opening van het Huis van het Beroepsonderwijs. Studenten van Nimeto verzorgden de aankleding, studenten van de Rooi Pannen voor de hapjes en drankjes, de live-muziek was in handen van studenten van het Deltion College en ROC ASA-studenten waren verantwoordelijk voor een goed en veilig parkeerbeleid.

Historie
De MBO Raad was tot eind 2009 gehuisvest in De Bilt in een voormalige huishoudschool. Dit gebouw was dermate verouderd dat nieuwe huisvestig noodzakelijk was. De MBO Raad is gevestigd aan de Houttuinlaan in Woerden, op vijf minuten loopafstand van het station en vlakbij de A12. Het pand is duurzaam verbouwd. Zo is de vloerbedekking recyclebaar en hebben alle lampen het predicaat duurzaam.