Talis


Mijlpaal bereikt in metamorfose Elsthof

De nieuwbouw van woonzorgcentrum de Elsthof komt nu echt dichterbij.

De bouwvergunning voor de eerste fase van het nieuwbouwproject is nu definitief. Voor ZZG zorggroep en woningcorporatie Talis is het een mijlpaal in dit grootste zorgproject van Wijchen.

Planning

In juni wordt het project aanbesteed, waarna naar verwachting in september de bouw start van ruim honderd woonzorgappartementen, behandeling- en kantoorruimten. De oplevering staat gepland voor het eerste kwartaal van 2012. Talis is er trots op met de realisatie van dit project het toenemende aantal ouderen met een zorgbehoefte in Wijchen een steuntje in de rug te kunnen geven. De woningcorporatie en ZZG zorggroep vullen elkaar met hun doelstellingen op het vlak van wonen en zorg prima aan. Deze intensieve samenwerking levert een bijdrage aan het verder verbeteren van de woonzorgketen in Wijchen.

Voor de bouwvergunning

De vernieuwing van de Elsthof is al ruim tien jaar geleden door ZZG zorggroep in gang gezet. Eind jaren negentig is geconstateerd dat het bestaande gebouw niet aan de eisen van moderne zorg voldoet. Zo zijn voor zelfstandig wonen grotere vloeroppervlakten nodig, terwijl de bestaande zorgkamers nog geen 25 vierkante meter meten. In 2001 ontstond de samenwerking met Talis, met het verzoek om huurappartementen te realiseren. Door wijzigingen van de regelgeving ontstonden flinke vertragingen. De gemeente heeft de ruimtelijke kaders voor de plannen opgesteld. Inmiddels is de bouwvergunning onherroepelijk.

Ruim wonen en ontmoeten in het zorgcentrum

De eerste fase van het project bestaat uit 2 complexen. Op de hoek van Passedwarsstraat en Buizerdstraat wordt op het bestaande grasveld een complex met 46 driekamerappartementen gebouwd. Ze hebben een oppervlakte tot 85 vierkante meter. Het andere complex is de nieuwbouw van het zorgcentrum de Elsthof en telt 56 nieuwe zorgappartementen. Verder komen in dit zorgcentrum een ruimte waar bewoners en wijkbewoners elkaar kunnen ontmoeten, ruimtes voor dagbehandeling, paramedische zorg en kantoren voor ZZG zorggroep. In deze zorgappartementen kunnen de bewoners zorg krijgen tot het niveau van verpleeghuiszorg. Bewoners hebben in tegenstelling tot hoe het nu geregeld is in hun appartement de voorzieningen om zelf het eten te blijven koken en de was te doen. Dit type huisvesting voor intensieve zorg is nieuw voor Wijchen. Bij alle appartementen is het mogelijk om hier samen met de partner te wonen.

Lichte zorg en verhuizen

De 46 driekamerappartementen zijn reguliere huurappartementen. Ze zijn afgestemd op gebruik door bewoners met een lichtere zorgindicatie. In de woningen komt een basisvoorziening voor intelligente computertoepassingen (domotica). Bewoners kunnen hierdoor diverse hulpmiddelen gebruiken, zoals alarmering, valdetectoren tot zelfs videocommunicatie en observatie of bewaking via webcam. Zulke elektronische hulpmiddelen zorgen ervoor dat ouderen langer zelfstandig kunnen blijven wonen.

In eerste instantie huurt ZZG zorggroep deze 46 appartementen om de huidige bewoners van de Elsthof te huisvesten. In de tweede bouwfase, die start in het voorjaar van 2012, volgt namelijk de sloop van de bestaande Elsthof. Eind 2013 staan op die plaats circa vijftig huurappartementen. Die zijn bestemd voor nieuwe zorgbehoevende bewoners. Ze hebben dan ook dezelfde voorzieningen als de 46 uit de eerste bouwfase.

Sturen op lage woonlasten

Alle woningen vallen in het sociale huursegment, waarvoor huurtoeslag mogelijk is. De drie nieuwe gebouwen krijgen vloerverwarming en koeling via een energiezuinige installatie, die gebruik maakt van aardwarmte. Naast de comfortabele koeling die juist voor deze doelgroep zo belangrijk is in de warme zomermaanden, besparen de bewoners hiermee ook op de energiekosten die een steeds groter aandeel zijn van de woonlasten.

Verdere plannen

Mogelijk komen er in fase twee nog eens zestig appartementen bij op het terrein aan de Buizerdstraat. Gezien de huidige onzekerheden op de woonmarkt is het nog niet zeker of dit deel van het plan haalbaar is. Hierover volgt nog nader overleg met de gemeente Wijchen.

Talis en ZZG zorggroep voeren verder gesprekken met een huisartsenpraktijk in Wijchen. Deze komt in de toekomst in de nieuwbouw van dit woonservice gebied. Vanaf 1 juli dit jaar wordt de praktijk ter overbrugging gehuisvest binnen de muren van de bestaande Elsthof.