Senternovem

28-03-2010 |

Rapport haalbaarheidsonderzoek biogasinstallatie Bergambacht beschikbaar

Uit een haalbaarheidsonderzoek blijkt dat het realiseren van een biogasinstallatie in het buitengebied van de gemeente Bergambacht kansrijk is. Wethouder J. Vente nam dinsdag 16 februari het onderzoeksrapport in ontvangst. Een biogasinstallatie kan, op termijn, worden gekoppeld aan een aardgasleiding in Zuidbroek en de Benedenberg. Hierdoor kunnen de vele propaantanks bij particulieren vervangen worden. Nieuwe veiligheidsregels voor propaantanks leveren namelijk hardnekkige knelpunten op. Zo is het niet overal mogelijk de propaantank op voldoende afstand van woningen te plaatsen. Het groen gasnetwerk zou een oplossing voor deze knelpunten zijn.

Behalve het produceren van groen gas, zijn er nog een aantal bijkomende voordelen van een biogasinstallatie in Bergambacht. Zo ontstaat er voor deelnemende agrariërs een extra inkomstenbron als zij mest leveren voor de biogasinstallatie.

Biogas
Het biogas ontstaat door in luchtdichte, zuurstofloze ruimtes mest door bacteriën te laten vergisten. Dit gebeurt bij temperaturen van ca. 38 graden Celsius. De gasopbrengst wordt sterk verbeterd door toevoeging van andere organische producten zoals bijv. maïs, restanten kuilgras en glycerine. Het ontstane biogas wordt bij de installatie omgewerkt tot groen gas wat wordt ingevoerd in het aardgasnet.

Locatie
De beoogde locatie voor de biogasinstallatie is in de buurt van de waterzuiveringsinstallatie bij de Zuidbroekse Opweg. Voordeel van deze locatie is, dat het digestaat - de stof die overblijft na vergisting - als meststof kan worden gebruikt in de weilanden rondom de installatie. In dit gebied is een mesttekort. Jaarlijks wordt hier ca. 20.000 ton mest aangevoerd voor het gebied. Het ontwikkelen van een biogasinstallatie in Bergambacht heeft dus een groot aantal positieve effecten tot gevolg. Ook een aantal van de duurzaamheidambities van de gemeente worden hiermee vervuld.

Deelnemers
Het haalbaarheidsonderzoek is in opdracht van de gemeente, mede gefinancierd door de Provincie Zuid-Holland, uitgevoerd door Eneco en Gastreatment Services uit Bergambacht. Verdere deelnemers aan het haalbaarheidsonderzoek waren LTO noord (kring Krimpenerwaard), Stedin, de Milieudienst Midden-Holland en het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard.

Start
Het college bespreekt het rapport en treedt daarna in overleg met een potentiële groep investeerders voor de mogelijke realisatie van de biogasinstallatie. De beoogde investeerders hopen op een start van de installatie in 2012.

Bron

Website Bergambacht

Externe links (worden geopend in een nieuw venster)

Website Bergambacht

Downloads

Rapport haalbaarheid biogasinstallatie Bergambacht Zie het origineel
Wijzigingsdatum |

28-03-2010