PERSBERICHT
Doeken voor een dode vorst
28 maart t/m 17 oktober 2010
Museum Volkenkunde
Leiden
De tentoonstelling Doeken voor een dode vorst toont de in 2008 door Instituut Kern, het universitaire expertise centrum voor Zuid-Azië in Leiden, aan Museum Volkenkunde geschonken schilderingen. Deze doeken hebben als decoratie gediend tijdens het crematieritueel van een Balinese vorst in 1916. De schilderingen zijn recent gerestaureerd en worden nu voor het eerst door het museum tentoongesteld.
Instituut Kern ontving in de jaren dertig van de vorige eeuw Balinese schilderingen, die tijdens de crematie van de Balinese vorst I Gusti Gde Djelantik waren gebruikt. Museum Nasional Indonesia in Jakarta bezit eveneens twee doeken die voor dezelfde dode vorst zijn gemaakt. Met dit museum heeft Museum Volkenkunde een gemeenschappelijke collectiegeschiedenis omdat de voorwerpen uit de collecties van beide musea door het Bataviaasch Genootschap zijn verzameld. De twee instituten presenteerden in 2009 een tentoonstelling over Sumatra, waarin beide collecties waren vertegenwoordigd. In Volkenkunde is de tentoonstelling Sumatra tercinta nog t/m 25 april te zien.
De schilderingen zijn gebruikt tijdens de crematie van I Gusti Gde Djelantik. Hij was de vorst van Karangasem, een klein rijk op Oost-Bali. In april 1916 overleed hij op 78-jarige leeftijd. Een crematieritueel voor iemand van hoge adel is nog steeds een spectaculaire gebeurtenis op Bali. De Balinezen geloven in reïncarnatie. Pas na het uitvoeren van een crematieritueel kan de ziel terugkeren in een andere gedaante. Op het paleisterrein werd een tijdelijk bouwwerk, bale, opgezet, waar het lichaam tot aan de crematie werd opgebaard. De bale werd versierd met schilderijen, waaronder ook een van deze twee doeken. Omdat er van het gehele ritueel rondom de dood van de vorst een fotoreportage is gemaakt, is de herkomst van dit doek achterhaald en gedocumenteerd. Dat is bijzonder voor oude Balinese schilderingen in museumcollecties.
Doeken voor een dode vorst
28 maart t/m 17 oktober 2010
Museum Volkenkunde
Steenstraat 1, Leiden t 071 5168 800
---