Ingezonden persbericht


Persbericht Internet Brokeronderzoek 2010

BinckBank nog steeds beste online broker

Uit het IEX Netprofiler Internet Brokeronderzoek 2010 blijkt dat BinckBank nog steeds de beste online broker is. De klantvriendelijkheid, verwerkingssnelheid van een order en het gevoel van veilig handelen zijn doorslaggevend voor deze notering. Dat blijkt uit een onderzoek onder bezoekers van iex.nl, debeurs.nl en eurobench.com, dat onlangs is uitgevoerd door het online marketingbureau Netprofiler in samenwerking met beleggersplatform IEX.


* Website BinckBank als beste beoordeeld

* ABN AMRO vindt aansluiting bij de specialisten
* Lynx is de populairste broker om naar over de stappen in 2010
* 33,6% van de klanten van de grootbanken overweegt te switchen van broker

BinckBank dankt zijn verkiezing als beste online broker voor 2010 aan goede service en betrouwbaarheid. De respondenten en experts geven het bedrijf een 8 als rapportcijfer. Vorig jaar was dat 7,8.

Het onderzoek van Netprofiler bestaat uit twee delen: een expert analyse en een klantonderzoek. In de expertanalyse is onderzocht hoe de basismodules voor de beginnende belegger scoren op het gebied van gebruiksvriendelijkheid. Tijdens het klantonderzoek onder meer dan 600 klanten van de diverse instellingen zijn vooral de kwalitatieve gegevens onderzocht met vragen omtrent gebruiksvriendelijkheid, order plaatsen, geboden informatie en veiligheid, geboden service en kosten.

Gespecialiseerde brokers zijn favoriet bij de beleggers. Naast BinckBank scoren ook Alex, Lynx en Today's Brokers hoog. Dat is te verklaren door de goede score op gebied van 'order plaatsen' en 'geboden functionaliteiten na login'.

BinckBank is nu nog de favoriete broker, maar uit het onderzoek blijkt dat Lynx terrein wint. Van de ondervraagden geeft 23,1 % aan over te willen stappen naar een andere internetbroker. De redenen die worden aangegeven vallen binnen de selectiegebieden 'tarieven en kosten' en 'service'. Van de mensen die willen overstappen geeft 39,4% aan naar Lynx te willen gaan, omdat de handelsmogelijkheden uitgebreider zijn en de kosten lager dan bij hun huidige instelling.

De websites van de grootbanken blijven achter bij de gespecialiseerde brokers. Vooral op het gebied van functionaliteit en informatie scoren zij beduidend lager. Alleen ABN Amro kan meekomen: Robeco, ING en Fortis Bank verliezen terrein.

Einde hoofdbericht

Bijlage persbericht Internet Brokeronderzoek 2010

IEX Netprofiler Internet Brokeronderzoek 2010: BinckBank is nog steeds de beste online broker maar de concurrentie wordt groot. ABN AMRO is een serieuze bedreiging en Lynx en Today's Brokers zijn populair bij de beleggers.


* Website BinckBank als beste beoordeeld

* 33,6% van de klanten van de grootbanken overweegt te switchen van broker
* Lynx is de populairste broker om naar over de stappen in 2010
* ABN AMRO vindt aansluiting bij de specialisten

Inleiding

De websites van BinckBank, Alex en Lynx komen als beste naar voren in het Internet Brokeronderzoek 2010, dat is uitgevoerd door het online marketing bureau Netprofiler (www.netprofiler.nl) in samenwerking met beleggersplatform IEX (www.iex.nl). De websites van de grootbanken: Robeco, ING en Fortis Bank lopen vooral op het gebied van functionaliteit en informatie achter op de websites van de top drie.

Het onderzoek

Het Internet Brokeronderzoek 2010 vond plaats in de in de periode december 2009 tot en met februari 2010. Het onderzoek is dit jaar voor de vierde maal uitgevoerd. Het onderzoek bestaat uit een expert analyse en een klantenonderzoek.

In de expert analyse zijn de websites van de tien voornaamste Nederlandse brokers onderworpen aan de kritische blik van de usability experts van Netprofiler. Hierbij zijn de basismodules voor de beginnende belegger geanalyseerd. Diverse instellingen beschikken over geavanceerdere platformen die alleen beschikbaar zijn tegen extra kosten of voor de actievere belegger. Deze zijn in expert analyse niet meegenomen. De sites van de brokers zijn beoordeeld aan de hand van elf criteria.

Elke broker heeft een cijfer van 1 tot 10 gekregen voor de elf criteria. Het gemiddelde van deze cijfers resulteerde in het eindcijfer van de expert analyse.

Het tweede gedeelte van het onderzoek bestaat uit een uitgebreid klantenonderzoek. De respondenten zijn geworven via de websites www.iex.nl, www.debeurs.nl, www.eurobench.com. De respondenten hebben de website van hun broker beoordeeld op de volgende aspecten: gebruiksvriendelijkheid, order plaatsen, geboden informatie en de veiligheid, geboden service en kosten. Het gemiddelde van deze cijfers leverde het eindcijfer op van het klantenonderzoek.

Naast de beoordeling van de website is de beleggers gevraagd of ze overwegen om over te stappen naar een andere internetbroker en naar welke internetbroker ze dan zouden willen overstappen.

De cijfers van de expertanalyse en de cijfers van het klantenonderzoek vormen samen het eindcijfer per broker.

Onderzoeksresultaten

Internetbroker Expertanalyse Klantenonderzoek Eindcijfer


1. BinckBank 8.00 8,01 8.01
2. Alex 7.20 7.87 7.54
3. Lynx 7.60 7.16 7.38
4. Today's Brokers 6.50 8.12 7.31
5. ABN AMRO 7.30 7.17 7.24


6. Rabobank 7.20 6.77 6.99
7. SNS Bank 6.50 7.24 6.87
8. Robeco 6.00 7.06 6.53
9. ING 6.30 5.92 6.12


10.Fortis 5.70 6.24 5.97 N.B. De getallen in bovenstaand overzicht zijn afgerond op 2 decimalen.

De website van BinckBank is net als in de vorige editie van het onderzoek als beste uit het onderzoek naar voren gekomen. Alex eindigt op de 2e plaats net voor Lynx, Today's Brokers en ABn AMRO. Lynx en Today's brokers zijn nu echt serieuze concurrentie voor BinckBank en Alex. Today's Brokers is dit jaar de winnaar van de beste broker uit het klantenonderzoek.

Het informatie deel van site van Lynx is ten opzichte van vorig jaar het meest verbeterd door een aangepaste navigatie en meer informatie. Achter de login zijn hier geen aanpassingen doorgevoerd.

Switchers

Van de 56,2% die in het verleden als eens van broker veranderd is kwamen de meeste bij de ING en ABN AMRO vandaan. Als redenen van de switch gaf ruim 60% aan dat hun huidige belegger goedkoper (62,9%) is en dat de gebruiksvriendelijkheid beter is (41,3%).

In het klantenonderzoek is de respondenten gevraagd of ze serieus overwegen om een overstap te maken naar een andere internetbroker, 23,1 % geeft aan in 2010 te willen over stappen naar een nieuwe broker. Lynx (39,4%) en Today's Brokers (30,3%) zijn het meest populair bij de respondenten om naar over te stappen. Van de grootbank klanten overweegt 33,6% om te switchen, bij de klanten van de specialistische brokers is dit 19,5 % van de klanten.

Prijzen

Aan het IEX Netprofiler Internet Brokeronderzoek zijn een aantal prijzen verbonden. In totaal worden er zeven prijzen uitgereikt aan de winnende internetbrokers. Bij de prijzen is onderscheid gemaakt tussen de beleggingsspecialisten en de grootbanken.

Prijs Winnaar

Beste broker overall BinckBank Beste broker volgens experts BinckBank Beste broker volgens de consument Today's Brokers Beste grootbank voor online beleggen overall ABN AMRO Beste grootbank voor online beleggen volgens de experts ABN AMRO Beste grootbank voor online beleggen volgens de consument SNS Bank Meest verbeterde website Lynx

Conclusie

Samenvattend kan geconcludeerd worden dat de specialistische brokers (BinckBank, Alex, Lynx, Today's Brokers) de beste brokersites hebben en dat ABN AMRO zich daar bijgevoegd heeft. Dit komt mede door het sterk verbeterde streaming platform TradeBox van ABN AMRO. De belangrijkste redenen om voor een internetbroker te kiezen zijn de "tarieven en kosten" en de "service" die de broker biedt. Van de beleggers die een overstap overwegen naar een andere Internetbroker geeft het grootste gedeelte aan een overstap naar Lynx te willen maken..

Frans Appels, directeur van Netprofiler: "Alle brokers zijn continu aan het kijken hoe ze kleine en grote verbeteringen in de sites kunnen doorvoeren. De specialistische brokers en ABN AMRO hebben allen geavanceerde handelsplatformen met streaming informatie waarbij actuele informatie en het makkelijk plaatsen van orders voorop staat. De strijd tussen de aanbieders is niet alleen op prijs maar ook op gebruiksgemak van het geboden beleggingsplatform."

Over Netprofiler

Netprofiler is een online marketing bureau uit Amstelveen dat gespecialiseerd is in het meten en verbeteren van online resultaten, usability onderzoek, zoekmachine marketing en web analytics. De 18 consultants van Netprofiler helpen bedrijven om meer online bezoekers te genereren, de gebruiksvriendelijkheid van websites te verhogen en de conversie op websites te meten en te verbeteren. Netprofiler is partner van Google Analytics, Omniture en WebTrends en werkt voor klanten zoals Microsoft, Nuon, Canon Europe, SenterNovem, TiasNimbas en Wereld Natuur Fonds

Over IEX

IEX is de grootste financiële community van Nederland. Via de websites www.iex.nl, www.debeurs.nl, www.guruwatch.nl, www.beloggen.nl, eurobench.com en diverse nieuwsbrieven worden de abonnees continu op de hoogte gehouden van het laatste beursnieuws, bedrijfsnieuws, adviezen van columnisten en de nieuwste beleggingsproducten. IEX geeft acht keer per jaar het beleggingsmagazine IEX magazine uit in een oplage van 45.000 exemplaren.


---