Rijksmuseum


PERSBERICHT

Abdelkader Benali benoemd in
Raad van Toezicht Rijksmuseum

Met ingang van 11 februari jl. is de heer Abdelkader Benali door de Minister van OCW in de Raad van Toezicht van het Rijksmuseum benoemd. Met zijn benoeming wordt invulling gegeven aan de wens van de Raad van Toezicht dat een van de leden een visie inbrengt die mede vanuit een andere culturele achtergrond wordt gevormd. Benali is benoemd in de vacature die vorig jaar ontstond door het terugtreden van mevrouw Aysim Deveci.

Abdelkader Benali (Marokko, 1975) is schrijver en debuteerde op eenentwintigjarige leeftijd met de roman Bruiloft aan zee, waarvoor hem de Geertjan Lubberhuizenprijs werd toegekend. Dit eerste boek betekende meteen zijn doorbraak in de letteren. In de jaren

direct daarna deed Benali ook van zich spreken als literatuurcriticus (in het Algemeen Dagblad), als verhalen- en toneelschrijver en als dichter.

De overige leden van de Raad zijn momenteel:

- mr. A. Ruys (voormalig voorzitter Raad van Bestuur Heineken N.V.), sinds oktober 2006 voorzitter van de Raad;

- mr. J.G. de Hoop Scheffer, voormalig secretaris-generaal NAVO;
- dr. P.L.C. Huvenne, algemeen directeur Koninklijk Museum van Schone Kunsten Antwerpen;

- mr. M.L.B. van der Lande, partner Baker & McKenzie;
- prof. dr. F.P. van Oostrom, universiteitshoogleraar Universiteit Utrecht;
- mevrouw drs. M.A. Scheltema, voormalig financieel directeur Shell Nederland.

De heer Benali is door de Raad van Toezicht van het Rijksmuseum aan de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voorgedragen voor benoeming in de Raad. De directie en de Ondernemingsraad van het Rijksmuseum hebben positief geadviseerd inzake de voordracht.


Noot voor redacties