KNHS

KNHS-Indoorkampioenschap springen ponys levert mooie winnaars op 21 maart 2010
100321 kampioenen zzde011145-kl

ERMELO (KNHS) Enthousiasme, spanning en mooie paardensport, dat boden de KNHS Indoorkampioenschappen springen voor ponys. Joey Lansink (Haaksbergen), geen familie van Jos Lansink, won met Jack zijn eerste titel, meteen de mooiste, in de klasse ZZ. Sharon van Malsen (Veghel) en Yellow Surprise waren na de Hippiade 2009 opnieuw de beste in de Z-C-rubriek. Bij de AB-ponys was Kirsten Redder (Staphorst) met Black Magic onverslaanbaar in de klasse L.

Lieten de combinaties in de lagere rubrieken nog wel wat steekjes vallen opvallend veel kinderen vergaten het parcours, in de klasse ZZ-categorie DE werd sterk gereden. Hier waren talentvolle kinderen met ervaring en goede ponys aan het werk. In de eerste manche bleven dertien combinaties foutloos, waarvan er na de tweede manche uiteindelijk negen overbleven voor de barrage. Als tweede starter zette Joey Lansink met Jack (v. Kantjes Ronaldo) een scherpe tijd neer: 32,82 seconden. Maar er kwam nog een aantal ervaren kanshebbers. Te beginnen met titelverdedigster Megan Laseur (Soest). Haar Pools gefokte Ensilla (v. Luron), die ze pas enkele maanden onder het zadel heeft, is snel en wendbaar, maar verloor in de lucht net iets te veel tijd. Laseur moest bijna een seconde toegeven op Lansink. Ook snelheidsduivel Niels Knape (Ouddorp), vorig jaar nog derde in de klasse Z met Powergirl, kon met zijn nieuwe pony Maradonna niet in de buurt komen. Yves Winkelmolen en de zwarte Poco Loco waren ook foutloos, maar ze deden rustig aan. Hij werd vierde achter Lansink, Laseur en Knape. De overige tegenstanders gingen in hun haast in de fout.
Qua leeftijd kan de vijftienjarige kampioen blijven pony rijden, maar hij is de ponys ontgroeid. Jack is negen. Ik heb hem als driejarige gekregen en zelf opgeleid. De laatste tijd gaat het heel erg goed. Ik heb meer ervaring gekregen, de pony heeft meer ervaring gekregen. Jammer genoeg gaat nu de lengte spelen. Lansink is al overgestapt naar de paarden. Ik rijd jonge paarden en drie concourspaarden bij Jan Greve. Ik wil wel verder in de paarden, maar ga ook een vak leren. Ik zit op het VMBO-T. Lansink traint bij Rob Besselink en Marika Overgoor.

Nieuwe combinatie
Leidde Lansink zijn negenjarige New Forest vosruin zelf op, Leontine Bruin (Wilp) rijdt pas sinds Oudjaarsdag op haar crack Knock Out (v. Krimh ox). De twaalfjarige amazone was een van de vier deelnemers aan de barrage van de klasse Z-DE. In de tweede manche had ze wat geluk, in de barrage was de negenjarige NRPS-goedgekeurde hengst Knock Out in topvorm. Carolien Teggeler (De Lutte) was heel snel met Bon Jovi (v. Mambo Moscan), maar Bruin dook daar tot haar grote vreugde bijna drie seconden onder. Ik wist dat hij het kan. Ik ging ervoor. Knock Out doet altijd zijn best. Het is een super pony. De jonge amazone vindt springen leuk, maar haar grote liefde ligt bij eventing. Knock Out liep onder eigenaresse en opleidster Robin Breunis al drie EKs. Volgende week maken Bruin en Knock Out hun eerste opwachting in het terrein.
De strijd om de Z-C-titel leek een beetje op de Hippiade 2009. Sharon van Malsen won wederom met Yellow Surprise. Maik de Vries (Nieuwleusen) en Desteny pakten opnieuw brons. Dit keer wurmde de tienjarige, keurig rijdende Lars Kersten (Egchel) zich daartussen met You Can Do It. Voor de vijftienjarige Van Malsen was de titelstrijd een mooie afsluiting van haar (spring)carrière met Yellow Surprise. Mijn zusje van zes gaat hem nu rijden. Misschien ga ik nog een paar keer dressuur rijden, maar geen springenwedstrijden meer. De kampioene volgt een opleiding aan het NHB in Deurne. Ik werk bij een dressuurstal, bij Agaath van der Lei. Springen vind ik leuker, maar dressuur is heel belangrijk. Als je dat niet in orde hebt, hoef je het parcours niet in te gaan.

Overijssels onderonsje
De strijd in de klasse M-DE werd een herhaling van de Overijsselse kampioenschappen. Toen bleven Femke Hesselink (Oud-Ootmarsum) en de kleine vuurvreter Black Lady (v. Jasper) Stef Bos (Denekamp) en zijn E-pony Taxi ZB (v. Karandasj) eenhonderdste van een seconde voor. Toen de twaalfjarige Hesselink opnieuw de snelste was in de barrage wist Bos wat hem te doen stond. Het barrageparcours lag ons wel, met alle wendingen, en Taxi maakt niet zo snel een fout. Ik dacht: laat ik er maar voor gaan en dan hopen dat het goed komt. Het kwam goed. Eindelijk, eerder was Bos met Taxi al tweede en vijfde in Ermelo. Ook bekende gezichten in de klasse M-C. Bibi van Gehlen (Membruggen, België) is pas tien, ze was al twee keer KNHS-kampioen met Tweety. Nu pakte ze goud in de klasse M-C met de razendsnelle, vrolijke Crunsh, waarmee Megan Laseur al eens Z-C-kampioene was. Alles of niets, als ik een balk had was ik toch weg, zo verklaarde Van Gehlen haar aanvalsplan voor de barrage. Rowen van de Mheen (Hoevelaken) was de allersnelste, maar Sun Shine tikte een balkje naar beneden. De tienjarige ruiter werd vijfde, maar in het L-DE pakte hij wel een medaille.

Klasse L
Met de ervaren Imagine won Van de Mheen brons in het L-DE, achter de zilveren Berry van Gardingen (Houten) met Fellow (v. Viviennes Vision of Freedom) en kampioen Herwin Slager (Staphorst) met de zevenjarige vosruin Rivaldo (v. Jasper). Ik rijd hem nog niet zo lang. Het is een voorzichtige pony, die fijn te rijden is, aldus de zestienjarige ruiter. Slager was al drie keer KNHS-kampioen en een paar keer reservekampioen. Ik heb momenteel vier ponys, maar ik ga dit jaar wel over naar de paarden. Dat is een nieuwe uitdaging. In de klasse L-C lag het veld dicht bij elkaar. De tienjarige Danine Pater (Ederveen) was slechts tweetiende seconde sneller dan Denize van der Poel en Havenhoevens Tashira. Paters partner is de vijftienjarige ervaren Flower Power, net als de Z-kampioen Knock Out een nakomeling van de veelzijdige Krimh ox. Flower Power kan alles goed, maar crossen vindt hij het leukste. En ik ook, aldus de kampioene. Voor de ponys in de categorie AB is de klasse L het hoogste niveau. Omdat de kleine springmachientjes niet kunnen promoveren levert dat altijd een volle barrage op. Vijftien titelkandidaten vlogen rond, Kirsten Redder en Black Magic waren uiteindelijk het snelste. De elfjarige kampioene, net als DE-kampioen Slager afkomstig uit Staphorst, was er beduusd van. Meestal is Black Magic wel snel, vertelt ze bescheiden. Haar vriendinnen knikken hartgrondig: Jullie zijn altijd héél snel.

Auteur: Petra Baas

Kijk hier voor alle uitslagen van het KNHS Indoorkampioenschap springen pony's.

Kijk hier voor de foto's van het KNHS Indoorkampioenschap springen pony's 2010

Foto: Linda Beelen