Gemeente Berkelland


Plantdag `Haarlo in het Groen' wordt op zaterdag 13 maart gehouden

Zaterdag 13 maart om 9.30 uur is het zover! Dan kunnen de deelnemers aan het beplantingsproject `Haarlo in het Groen' hun plantmateriaal ophalen. Alle fruitbomen, laanbomen en struiken krijgen een mooi plekje op één van de 31 particuliere erven in de gemeente Berkelland. De plantdag wordt gestart op het erf van het Kulturhus aan de Wolinkweg 12 in Haarlo. Daar zal om 9.30 uur de wethouder, de heer Vennevertloo, de eerste boom planten. Daarna kunnen de deelnemers het plantmateriaal ophalen en zelf aan de slag gaan met het planten. Iedereen is hier van harte welkom!

31 deelnemers uit Haarlo

Op de plantdag worden hoogstamfruitbomen als Jut, Notarisappel en Schone van Boskoop uitgedeeld. Een boomgaard met verschillende rassen was vroeger een vast onderdeel van het boerenerf. Maar ook Gelderse roos, sleedoorn, (knot)wilgen, hazelaar, hondsroos en een walnoot mogen op een boerenerf niet ontbreken. Deze soorten worden zaterdag 13 maart uitgedeeld aan de 31 deelnemers uit Haarlo. Zij hebben allen bezoek gehad van een adviseur van Landschapsbeheer Gelderland die hen behalve, de algemene informatie over de traditionele opbouw van het erf, ook individuele tips gaf voor inrichting en beplanting. Daarnaast is er voor elk erf een inrichtingsplan gemaakt waarmee subsidie is aangevraagd.

Streekeigen struiken en bomen

Het project is het resultaat van een samenwerking tussen Dorpsbelang Haarlo, de gemeente Berkelland, de agrarische natuurvereniging `Van Berkel en Slinge' en Stichting Landschapsbeheer Gelderland. Het doel is de erven in het buitengebied te voorzien van streekeigen struiken en bomen die hier landschappelijk gezien het beste passen. Een succesvol project dat wordt gevierd met een feestelijke plantdag.

De gemeente Berkelland heeft in het uitvoeringsprogramma van haar Landschaps-ontwikkelingsplan ingezet op behoud en versterking van het landschap. Eén van de concrete activiteiten daartoe is het erfbeplantingsproject `Haarlo in het Groen', dat is uitgevoerd door Landschapsbeheer Gelderland. Het resultaat is een gevarieerd buitengebied met streekeigenerven!

Weinig betekenis voor vogels

Veel erven in het buitengebied staan nu vaak vol met soorten die van nature niet in Nederland voorkomen en hebben daardoor weinig betekenis voor vogels, insecten en kleine zoogdieren. Door aanplant van streekeigen soorten kan een erf weer aantrekkelijk worden voor allerlei diersoorten. Ook vanuit cultuurhistorisch oogpunt krijgt een erf meerwaarde wanneer er inheemse soorten staan.

Informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ruud Borkes van Landschapsbeheer Gelderland, telefoon 026 3537 444.

Wijk/regio Haarlo
Mutatiedatum 08/03/2010