Ingezonden persbericht
Het Nationaal Glasmuseum presenteert:
Blown to Life
Arts Collaboratory, Nairobi meets Leerdam
13 maart tot en met 3 april 2010
Op initiatief van de bekende Nederlandse ontwerper Arnout Visser komen in maart 2010 zes Kenianen naar Leerdam (drie kunstenaars en drie glasblazers) om drie weken lang te experimenteren in de glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum. In Leerdam werken deze Kenianen samen met Nederlandse en Tsjechische glasblazers én iedere dag met andere Nederlandse kunstenaars en ontwerpers. Alle deelnemers zijn geselecteerd op hun onbeteugelde lust om te experimenteren met ambachtelijke technieken en artistieke concepten.
Bushglass van Arnout Visser
Al sinds het jaar 2000 werkt de bekende Nederlandse ontwerper Arnout Visser regelmatig samen met de glaswerkplaats Kitengela Hot Glass in Mbagathi, een dorpje onder de rook van Nairobi. Daar wordt gewerkt met hergebruikt vensterglas en oude flessen; taai glas, de nachtmerrie van elke glasblazer! Met dit materiaal worden eenvoudige glasontwerpen gemaakt. In de loop der jaren heeft Arnout Visser samen met de Keniaanse ambachtsmannen een collectie stoere gebruiksvoorwerpen met een eigen kwaliteit en karakter ontwikkeld. Hieruit is zijn collectie Bushglass ontstaan. Op initiatief van Arnout Visser en kunstenaar Bernard Heesen zijn in 2007 twee glasblazers (Masaï) uit de glaswerkplaats Kitengela Hot Glass naar Leerdam gekomen voor een workshop met als doel elkaar de gebruikte technieken te leren en ervaringen op te doen met een betere kwaliteit glas.
Hollandse logica en Keniaanse inventiviteit
Komende maart organiseert het Nationaal Glasmuseum een vervolg op het project uit 2007. Ditmaal niet alleen met glasblazers maar ook met een aanzienlijk aantal kunstenaars en ontwerpers uit Kenia én Nederland. De Keniaanse kunstenaars zijn geselecteerd door de Kuona Trust in Nairobi en komen drie weken naar Leerdam. Daar werken ze samen met Nederlandse topontwerpers en kunstenaars die ieder twee dagen in de Glasblazerij komen werken. Deelnemers zijn onder anderen: Maarten Baas, Jurgen Beij, Piet Hein Eek, Bernard Heesen, Richard Hutten, Maria Roosen en Berend Strik.
Ambacht en creativiteit uit verschillende landen en werelddelen worden aan elkaar gekoppeld. Hollandse logica en Keniaanse inventiviteit kunnen samen leiden tot verrassende producten die in een volgende fase uitgevoerd kunnen worden in Kenia. Zo ontstaat een bijzondere collectie Bushglass die weer verkocht kan worden in Nederland of internationaal.
Openingstentoonstelling nieuw Nationaal Glasmuseum
De resultaten worden vanaf juni geëxposeerd in de openingstentoonstelling van het compleet vernieuwde Nationaal Glasmuseum. Ook in Nairobi zal een tentoonstelling van de resultaten te zien zijn. De deelnemende kunstenaars uit Kenia zijn geselecteerd met steun van de Kuona Trust in Nairobi. Dit project wordt ondersteund binnen Arts Collaboratory, een programma van Hivos en Stichting DOEN in samenwerking met de Mondriaan Stichting.
Overige informatie:
Toegankelijk voor publiek van 13 maart tot en met 3 april. Openingstijden Glasblazerij Leerdam: dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zondag van 12.00 tot 17.00 uur. www.nationaalglasmuseum.nl voor verdere informatie en route.
Deelnemende kunstenaars, ontwerpers en glasblazers
Keniaanse glasblazers:
Charles Kyalo
Anselm Croze
John Kaloki
Nederlandse en Tsjechische glasblazers:
Henk Verweij
Marinke van Zandwijk
Marek Effmert
Emil Kovazc
Keniaanse kunstenaars:
Harrison Mburu
Jimnah Kimani
Elijah Ogira
Gakunju Kaigwa
Nederlandse ontwerpers/kunstenaars:
Alphons ter Avest
Maarten Baas
Simone van Bakel
Simon Barteling
Jurgen Bey & Rianne Makkink
Eibert Draisma
Piet Hein Eek
Bernard Heesen
Dick van Hoff
Richard Hutten
Chris Kabel
Joris Laarman
Pieke Bergmans
Maria Roosen
Josja Schepman
Floris Schoonderbeek
Wieki Somers
Arjanne van der Spek
Berend Strik
Thema: Blown to Life
Het Nationaal Glasmuseum houdt zich niet alleen bezig met het verleden van glas maar heel nadrukkelijk ook met de toekomst van glas als medium voor artistieke expressie. Niet voor niets maakt de Glasblazerij Leerdam sinds januari 2008 deel uit van de museale organisatie. De glasblazerij ontwikkelt zich momenteel in hoog tempo tot een 'glaslab', enigszins vergelijkbaar met het .ekwc en het Textiellab van het Audax Textielmuseum. Het Glasmuseum werkt ook samen met beide werkplaatsinstellingen.
Traditioneel wordt glas veel gebruikt voor schalen, flessen, vazen, drinkglazen e.d. Gebruiksvoorwerpen die vooral gebruikt worden om vloeistoffen te bevatten. Het Nationaal Glasmuseum kent een meerjarig programma van experimenten waarbij gekeken wordt naar de relatie met en toepasbaarheid op het menselijk lichaam: op het lijf geblazen. Het is de verwachting dat de Keniaanse glasblazers en kunstenaars met hun rijke en decoratieve traditie bij uitstek de achtergrond hebben om nieuwe impulsen te geven aan dit meerjarige onderzoeksprogramma van het Nationaal Glasmuseum. Blown to life kan hier opgevat worden als Op het lijf geblazen, maar biedt ook meer, namelijk tot leven gewekt.