Ingezonden persbericht
het Onderwijsblad 5 13 maart 2010
Aanstaande zaterdag valt het nieuwe Onderwijsblad op de deurmat bij de ruim 80.000 leden van de AOb. Hierbij alvast een voorproefje van de belangrijkste verhalen.
Plasterk is boos
Ronald Plasterk is nog steeds kwaad omdat "de PvdA het kabinet is uitgeduwd". Hij wil opnieuw minister van Onderwijs worden, zegt hij in een interview. Om zo de koerswijziging naar minder autonomie voor de besturen voort te zetten. "Ik vind dat langzamerhand de legitimatie van de huidige besturen onder druk staat. Aan wie leggen ze verantwoording af? Voor een sector waar we 35 miljard doorheen pompen, waar we onze kinderen aan toe vertrouwen, is dat toch een legitieme vraag? Het is publiek geld."
'Handen af van de Lerarenbeurs'
Op 1 april start de nieuwe aanvraagronde voor de Lerarenbeurs en het Onderwijsblad besteedt daar veel aandacht aan. Werkgevers willen in een nieuwe cao-ronde meer zeggenschap over de Lerarenbeurs. "Handen af van de Lerarenbeurs", zegt AOb-bestuurder Liesbeth Verheggen. De AOb is verder blij dat in de nabije toekomst ook promotietrajecten worden gesubsidieerd.
Kleine klassen op nieuw type middelbare school
In het Zeeuwse Kapelle start dit najaar een nieuw type middelbare school. Aan 'het nieuwe leren' doen ze niet, en ook niet aan duur privéonderwijs. Wel aan persoonlijke aandacht. "Wij bieden wat elke ouder wil: kleine klassen." Een reportage.
Onderwijstijd nu in de ijskast
Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt wilde de zomervakantie terugbrengen tot zes weken; de resterende week konden docenten gebruiken voor vergader- en scholingsdagen. Met dat laatste was de Kamer het niet eens: de school moet zelf bepalen hoe die week wordt gebruikt. Maar voorlopig komt er geen nieuw wetsvoorstel over een nieuwe vakantieplanning.
Bezuinigingsgolfje bij scholen voortgezet onderwijs
Een groot aantal medezeggenschapsraden van scholen voor voortgezet onderwijs heeft de afgelopen weken bezuinigingsvoorstellen gekregen. Bestuurders wijzen daarbij beschuldigend naar de 'te dure cao' en willen soms snijden in het taakbeleid. Maar de problemen worden eerder veroorzaakt door dalende leerlingenaantallen, dure bestuurders of hoge afdrachten aan bestuursbureaus, zo is de ervaring van de AOb.