Stichting FOM
4 maart 2010

FastFacts belicht onderzoek van vrouwen in de natuurkunde

In aanloop naar het debat 'Mevrouw de professor' dat op 6 maart tijdens het WOMEN Inc-festival in Amsterdam plaatsvindt, is door FastFacts een aantal korte filmpjes over vrouwelijke hoogleraren en universitair hoofddocenten gemaakt. Twee van de filmpjes belichten het onderzoek van de natuurkundigen prof.dr. Nynke Dekker, FOM-werkgroepleider, en dr. Marika Taylor, winnaar van de Minerva-Prijs 2008.
Prof.dr. Nynke Dekker
vergroten Prof.dr. Nynke Dekker licht haar onderzoek toe in een vijf minuten durend filmpje op FastFacts.nl.

Zaterdag 6 maart vindt in de Zuiveringshal West van de Westergasfabriek in Amsterdam een bruisend debat plaats onder de titel "Mevrouw de Professor". Onder leiding van Robbert Dijkgraaf en aan de hand van een viertal stellingen worden de belangrijkste onderwerpen rond het tekort aan vrouwelijke hoogleraren bediscussieerd. Bij het thema betrokken professionals verzorgen een inleiding op de stellingen.

In de aanloop naar het debat presenteert FastFacts op de gelijknamige website een aantal korte filmpjes. In deze filmpjes vertellen verschillende vrouwelijke hoogleraren en universitair hoofddocenten over hun onderzoek. Twee van hen zijn natuurkundigen en bekenden van FOM.

Prof.dr. Nynke Dekker is hoogleraar moleculaire biofysica en FOM-werkgroepleider. Aan het Kavli Institute of Nanoscience aan de TU Delft doet zij onderzoek op het grensvlak van natuurkunde, biologie, optica en informatica. In dit filmpje van vijf minuten licht zij haar onderzoek naar moleculen in de cel, naar DNA en RNA-interactie op nanoschaal, toe.

Dr. Marika Taylor, winnaar van de door FOM uitgegeven Minerva-Prijs
2008 en universitair hoofddocent aan de UvA, vertelt over haar onderzoek in het tweede filmpje. Als theoretisch natuurkundige werkt zij op basis van informatie over zwarte gaten en holografie aan de snaartheorie.

Op dezelfde website is ook een filmpje te zien met uitspraken van tien topwetenschappers over het te kort aan vrouwelijke hoogleraren in Nederland.