Groen!

Kosten offshore wind kunnen gecompenseerd worden via nucleaire rente

door Tinne Van der Straeten (federaal parlementslid) op 3 maart 2010 in "Klimaat en energie"

Jaarlijks bedraagt de nucleaire rente in ons land 2 miljard euro. Het gaat over een winst die de nucleaire producenten maken omdat hun kerncentrales afgeschreven zijn en omdat de lage productieprijzen van kernenergie niet weerspiegeld worden in de prijs. De groenen vragen al meer dan 3 jaar dat deze winst afgeroomd wordt en integraal gebruikt wordt voor investeringen in hernieuwbare energie en energie-efficiëntie.

"In 2000 werd een zone in de Noordzee afgebakend waar voor 2000 MW aan windmolens kunnen geïnstalleerd worden. Later werd een ondersteuningsmechanisme afgesproken om deze nieuwe technologie alle kansen te geven. Daar is niets mis. Om de kosten voor de consumenten te beperken is het niet meer dan logisch dat de centen van de nucleaire rente hiervoor gebruikt worden" aldus Tinne Van der Straeten van Groen!

Alle hernieuwbare energietechnologieën evolueren razendsnel. De kosten van deze technologieën, zowel van zon en wind, zullen daardoor alleen maar dalen. De kostprijs van de ontwikkeling van hernieuwbare energie evolueert even snel als de kostprijs van kernenergie 30 jaar geleden. Het debat over de kostprijs wordt misbruikt om windenergie te decredibiliseren. "Dit neemt niet weg dat de kosten nauwgezet moeten opgevolgd worden, en de ondersteuningsmechanismen afgebouwd indien mogelijk. In tussentijd kan het geld van de nucleaire rente meehelpen om deze technologie echt competitief te maken" aldus Tinne Van der Straeten.

Meer dan 40% van de Belgen kiest vandaag voor groene elektriciteit bij de keuze van zijn energieleverancier en energiecontract. In België wordt echter slechts zo'n 6% groene elektriciteit geproduceerd. Het merendeel van die groene elektriciteit wordt dus elders geproduceerd. "Het wordt hoog tijd dat de productie van groene elektriciteit begint gelijk te lopen met de vraag naar groene elektriciteit. Daarom moeten er meer investeringen komen, en meer aanmoedigingen van de overheid om te investeren."

Extra informatie
Parlementaire vraag Tinne Van der Straeten 02/03/2010

Contact: Tinne Van der Straeten -
Deel Deel
Tinne Van der Straeten

Federaal Volksvertegenwoordiger
www.tinnevanderstraeten.be