D66

dinsdag 2 maart 2010

De noodzaak van een vitale lokale democratie

Vergeleken met veel andere democratieën is Nederland achtergebleven bij het verder ontwikkelen van zijn staatsinrichting in democratische richting. Dit ook als het gaat om de decentrale democratie, menen D66-senator Hans Engels en Meine Henk Klijnsma. Een opschaling is nodig van gemeenten en provincies; en één middenbestuur vermindert de bestuurlijke drukte.

Hans Engels (bijzonder hoogleraar gemeenterecht, Universiteit van Leiden) en Meine Henk Klijnsma (plv. directeur Openbaar Bestuur en Democratie, Min. van Binnenlandse Zaken) stellen dit in een discussiedocument 'Op weg naar een gemenebest van vrije burgers', dat vanaf vandaag op de website van het Kenniscentrum staat.

In dit discussiedocument bespreken Engels en Klijnsma de noodzaak van hervormingen van het democratische bestel op zowel centraal als decentraal niveau. Al geruime tijd, in ieder geval sinds de Fortuyn-revolte van 2002, bestaat bij een aanzienlijk deel van de Nederlandse bevolking forse onvrede over de wijze waarop het politieke systeem functioneert. Het klassieke politieke stelsel blijkt niet of nauwelijks in staat een adequaat antwoord te formuleren op deze onvrede. Maar hoe dit stelsel te vernieuwen? Disscussier mee over de voorstellen van Engels en Klijnsma op Plein66.

Een samenvatting van dit discussiedocument is te lezen in de Idee.