Ingezonden persbericht
Persbericht PvdA Feijenoord: Facetten van veiligheid: buiten, binnen en emotioneel
Persbericht, 1 maart 2010
Facetten van veiligheid: buiten, binnen en emotioneel
De veiligheidsindex in de deelgemeente Feijenoord is verbeterd, maar nog niet overal op het gewenste niveau. Dat vindt René Kronenberg, lijsttrekker voor de PvdA bij de verkiezingen op 3 maart. "Met name waar de vooruitgang nog broos is of achterblijft, moeten we doorzetten. Het gaat overigens niet alleen om veiligheid op straat, ook achter de voordeur doen zich veiligheidsproblemen voor. En ook discriminatie kan als een veiligheidsprobleem worden gezien."
Schade verhalen
In de wijken Bloemhof, Feijenoord, Afrikaanderwijk en met name Hillesluis is de veiligheid op straat nog niet voldoende. Kronenberg: "We volgen nauwgezet de resultaten van een aantal projecten om de veiligheid verder te vergroten. Een deel hiervan wordt uitgevoerd vanuit de stedelijke overheid, ook in dat geval zijn de resultaten voor ons als deelgemeente heel interessant. Zo kunnen we met de opgedane ervaring, beoordelen welke projecten elders in de deelgemeente Feijenoord kunnen worden toegepast. Een voorbeeld is het SODA-project op Winkelboulevard Zuid waarbij schade wordt verhaald op de daders van winkeldiefstal."
Samenwerken
In de deelgemeente zijn meer van dergelijke projecten volgens Kronenberg. "Er zijn veiligheidsplatforms in Hillesluis, waarbij burgers verantwoording nemen voor de veiligheid in hun buurt en daarbij faciliteiten krijgen aangeboden als een gsm-telefoon om meldingen te kunnen doen. In Bloemhof is er AAB, Actieve en Alerte Bewoners en in de wijk Feijenoord zijn buurtouders actief. Hoe belangrijk de bijdrage van bewoners zelf ook is, we mogen als overheid niet nalaten de veiligheid voortdurend te bewaken. Bijvoorbeeld door goed samen te werken met wijkagent en welzijnswerk of door te zorgen dat de straatverlichting overal goed werk en door zo nodig de inzet van cameratoezicht."
Veiligheid achter de voordeur
Een andere vorm van veiligheid is die achter de voordeur. Een vraagstuk dat volgens Kronenberg samenhangt met onder meer emancipatie en armoede. Dit onderstreept het belang van een integraal actieprogramma tegen armoede, zoals verwoord in het persbericht van 4 februari (zie hier voor de tekst van het persbericht). "Een goed armoedebeleid zorgt dat niemand aan de zijlijn blijft staan. Iedereen telt mee en doet mee. Dat verhoogt het gevoel van eigenwaarde en voorkomt armoede en isolement."
Onacceptabel
Daarnaast ziet Kronenberg discriminatie als een veiligheidsprobleem. "In de campagne heb ik gemerkt dat discriminatie ertoe leidt dat mensen zich niet thuis voelen in de samenleving omdat hun sociaal-emotionele veiligheid is aangetast. Enerzijds moet er in Feijenoord een sfeer ontstaan dat mensen zich niet te snel gediscrimineerd voelen, de vrijheid van meningsuiting behoeft niet te worden beperkt door de angst om te discrimineren. Anderzijds, wanneer daar wel sprake van is, dan moeten we dat stevig aanpakken. Daarom kan ik geen discriminatie accepteren: op de werkvloer, tussen bevolkingsgroepen, tussen bewoners onderling, op de arbeidsmarkt waar dan ook. Het draagt allemaal niet bij aan het veiligheidsgevoel van onze Feijenoorders. Met anti-discriminatieprogramma's van RADAR en Art. 1 en andere emancipatorische activiteiten op scholen en buurthuizen, kunnen we dit hardnekkige probleem tackelen."
Noot voor de redactie,