Zie ook: Prestaties ChristenUnie, Almere Partij.

Prestaties van de GroenLinks fractie in gemeenteraad Almere


ALMERE, 20100301 -- Uit ergernis over de grabbelton aan standpunten waarmee zogenaamde Stemwijzers en Kieskompassen kiezers van advies menen te dienen, heeft de redactie van Nieuwsbank de lijsttrekkers van de gemeenteraadsverkiezing in Almere zes cruciale vragen voorgelegd. GroenLinks Almere heeft deze vragen als volgt beantwoord.

1. Wat zijn volgens GroenLinks de afgelopen vier jaar de belangrijkste besluiten geweest van de Gemeenteraad van Almere?

Behoud van het groen in de stad, regelingen armoedebeleid, de schaalsprong, nota bewonersparticipatie, behoud van sociale woningbouw en duurzaamheid.

2. Welk standpunt heeft GroenLinks bij elk van deze besluiten ingenomen?

Behoud van groen in de stad: we hebben het Collegevoorstel daarover zodanig aangescherpt dat het duidelijk is dat er in parken niet of niet zomaar mag worden gebouwd en dat het groen in de wijk niet zomaar opgeofferd kan worden voor woningbouw.

Regelingen armoedebeleid: het armoedebeleid is veel te mager. Vooral kinderen uit minimagezinnen wordt geen perspectief geboden. GL heeft gepleit voor een sportpas voor deze kinderen, voor behoud van het Woonlastenfonds, voor uitbreiding bijzondere bijstand, etc. GL heeft raadsbrede steun gekregen om mensen met een laag inkomen te ondersteunen in het gebruik maken van alle mogelijke, bestaande potjes. Het is nu een wirwar aan regels.

Schaalsprong: GL heeft tegengestemd, omdat er te weinig garanties zijn vanuit het Rijk dat deze voldoende bijdraagt aan Almere om een complete stad te kunnen zijn: hiervoor is het minimaal nodig dat Almere goed bereikbaar is en dat Almere alle voorzieningen krijgt die het zo hard nodig heeft. Verder heeft GL tegengestemd omdat de eerdere ambitie van college en raad voor een IJmeerlijn -een openbare vervoerverbinding- nu door alle partijen plotseling aan de kant geschoven wordt. Dit terwijl Almere de ambitie heeft om een echte OV-stad te worden.

Bewonersparticipatie: een GL-nota over veel inbreng van bewoners bij ingrepen in hun woonomgeving hierover is raadsbreed aangenomen. Hierin zijn vergaande vormen van inspraak opgenomen.

Sociale woningbouw: wij vinden dat er 35% sociale woningbouw in elke wijk moet zijn. Dit om wijken voor de Rijken te voorkomen.

Duurzaamheid: er moet meer aandacht zijn in Almere voor duurzaamheid. Dit gebeurt te weinig. Het duurzaamheidslab dat we al twee jaar kennen, heeft nog niets opgeleverd. Dit terwijl de ene na de andere gemeente om ons heen duurzaamheidsoplossingen presenteert.

3. Wat zullen volgens GroenLinks de komende vier jaar de belangrijkste onderwerpen zijn in de Almeerse gemeenteraad?

Wat GL betreft is dat de sociale, economische en culturele opgave voor de stad, of Almere nu wel of geen schaalsprong gaat maken. Er mòet meer geld komen om armoede op te vangen en de situatie van mensen te verbeteren, zeker nu bij deze crisis.
Ook de kwaliteit van het onderwijs in Almere verdient aandacht, want deze is in vergelijking met andere gemeenten slecht. Daarnaast blijven voldoende sociale woningbouw en niet bouwen in het groen aandachtspunten. De huidige coalitie heeft daar een potje van gemaakt. Ook de inbreng van bewoners bij hun woonomgeving is slecht gebeurd de afgelopen vier jaar. Dit moet echt beter.

4. Hoe vindt GroenLinks dat de gemeenteraad bij elk van deze onderwerpen zal moeten besluiten?

De raad zou voor meer armoedemaatregelen moeten kiezen die ook daadwerkelijk gezinnen helpen om uit de armoede te komen. Wat betreft onderwijs zal de kwaliteit van de lessen, de docenten voor de klas en de schooluitval aandacht vergen. Verder voor 25% sociale woningbouw in elke wijk, waarmee wordt voorkomen, zoals nu, dat er wijken komen waar mensen met een laag inkomen helemaal niet meer terecht kunnen. De raad zou moeten besluiten tot een vergaande pilot van bewonersparticipatie: laten bewoners een bepaalde wijk of gebied zelf vormgeven, dat de raad dan vervolgens goedkeurt.

5. Zijn er onderwerpen die andere partijen erg belangrijk vinden en GroenLinks niet? Wat is het standpunt van GroenLinks over die onderwerpen?

Wij vinden veiligheid op een andere manier belangrijk dan andere partijen: in plaats van met veel bombarie repressieve maatregelen aan te kondigen, pleiten wij voor een aanpak aan de voorkant: biedt jongeren perspectief met school en werk.

6. Met welke partijen denkt GroenLinks in Almere de komende vier jaar het beste te kunnen samenwerken, als met hen een meerderheid gevormd kan worden?

Met de PvdA, D66, Leefbaar Almere, SP.

GroenLinks Almere