Bos wint EenVandaag lijsttrekkersdebat

01/03/2010 21:40

Nederlands Debat Instituut Holding B.V.

De debatdeskundigen van het Nederlands Debat Instituut hebben Wouter Bos aangewezen als winnaar van het EenVandaag lijsttrekkersdebat. Hij wist zich met name te onderscheiden door zich in alle debatrondes als staatsman boven de andere partijen te plaatsen en tegelijkertijd snel en scherp te reageren zonder anderen te diskwalificeren. Geert Wilders wist zich ook te onderscheiden door een duidelijke positionering en helder en aansprekend taalgebruik tijdens het debat. Het debatinstituut plaatst enkele kritische kanttekeningen bij het debatconcept.

De basis van de winst van Bos is gelegen in het feit dat hij meerdere malen een vernieuwend perspectief wist te schetsen over de besproken thema's. In de eerste ronde stonden eventuele lastenverhogingen centraal als oplossing voor de financiële crisis. Tijdens een warrig debat deden alle partijen hun uiterste best om duidelijk dan wel vaag te zijn over het antwoord op de vraag of de komende jaren de belastingen mogen stijgen. Bos wist zich in zekere zin boven de andere partijen te plaatsen door het principe van belasting betalen te verdedigen zonder zich uit te laten over wat zijn plannen zijn. 'Het verliezen van hun baan is wat mensen bezig houdt en niet het betalen van 10 Euro belasting meer of minder'. Hierdoor wist hij het beeld neer te zetten dat alle andere partijen het vraagstuk verkeerd benaderen en stelde hij zich onderscheidend op.

In het tweede debat hanteerde hij min of meer dezelfde tactiek. Daar waar alle partijen over elkaar heen buitelden om hun oplossingen voor het fileprobleem te poneren en af te zetten tegen elkaar beperkte Bos zich door te constateren dat het fileprobleem in Nederland niet valt op te lossen. Ook hier wist hij zich, mede door een rustige en zelfverzekerde presentatie, als een beoordelaar van het debat te positioneren in plaats van een deelnemer. Debattechnisch wederom een slimme zet; de strijdende politici versus de alles overziende staatsman.

In het derde debat moest hij het rechtstreeks opnemen tegen Geert Wilders. In een messcherp debat waar ook Wilders zich weer als een goede debater liet kennen bediende Bos zich van meerdere retorische hoogstandjes. 'In het Nederland van 2010 hebben wij moslim-burgemeesters die homo's trouwen en katholieke priesters die homo's afwijzen.' Ook werden Arfelay, Aboutaleb en Ali B. in een mooie alliteratie geplaatst tegenover de oneliner van Wilders dat 'Henk en Anja moeten betalen voor Achmed en Fatima'. Een kritiekpunt is de onbewezen persoonlijke aanval die hij plaatste op Hero Brinkman en die direct werd afgeserveerd door Wilders. Na dit felle en spannende één op één-debat wist hij zijn positie van staatsman snel te herpakken onder andere door Agnes Kant de les te lezen toen zij Geert Wilders en niet de moslims als grootste gevaar voor Nederland bestempelde. Op fraaie wijze wist hij deze terechtwijzing te gebruiken als springplank naar zijn eigen visie.

Het debatinstituut is redelijk enthousiast over de manier waarop het EenVandaag-debat was vormgegeven. De debatthema's waren geselecteerd op basis van een kiezersonderzoek. Hierdoor werd deze kiezer centraal gesteld en zo hoort het. De één-op-ééndebatten leverden voor de kiezer een duidelijke keuze op tussen de twee debatterende partijen. Het groepsdebat dat volgde had een rommeliger karakter waarbij de gespreksleiders af en toe meer regie hadden kunnen voeren. Wel moet een zeer kritische noot geplaatst worden bij de derde en laatste debatstelling: 'De Islam vormt een bedreiging voor de Nederlandse samenleving'. Deze stelling was zeer in het voordeel van Geert Wilders die als enige voorstander pleitte. Hierdoor wist hij het debat volledig te domineren omdat alle partijen hun pijlen op de PVV richtte. Hij deed dit overigens met verve.





http://www.debatinstituut.nl