CeBIT 2010: Zaken doen en gegevens verliezen
G Data waarschuwt voor gegevensdiefstal en geeft vijf tips voor een veilig beursbezoek
AMSTERDAM, 20100301 -- Over een paar dagen opent 's werelds grootste IT-beurs haar deuren. Dit jaar zullen nog meer bezoekers dan vorig jaar hun mobiele kantoor meenemen naar de beurs. Om ervoor te zorgen dat digitale zakkenrollers geen kans krijgen om waardevolle data te bemachtigen, geeft G Data een paar eenvoudige tips.
"Datadiefstal is een gevoelig, maar helaas actueel thema. Op beurzen, met name op gevestigde beurzen als CeBIT, lopen veel zakenlieden rond en is het verlies van bedrijfsgeheimen een veel voorkomend probleem. Cybercriminelen bezoeken deze beurzen ook en staan constant klaar om toe te slaan en zich waardevolle gegevens toe te eigenen. Afhankelijk van de kwaliteit, kan gestolen bedrijfsinformatie in de ondergrondse economie veel geld opleveren," vertelt Ralf Benzmüller, hoofd van G Data's SecurityLab.
Beveiligingstips voor CeBIT-bezoekers
Voorzorgsmaatregel 1: Maak een back-up
Voordat u afreist, doet u er verstandig aan om een back-up te maken van uw belangrijke gegevens. In het geval van diefstal van uw hardware, kunt u in ieder geval na uw reis wel verder met uw werk, in plaats van dat u helemaal opnieuw moet beginnen.
Voorzorgsmaatregel 2: Werk met een hygiënebeleid ten aanzien van uw data
Ga goed na welke data u werkelijk nodig zult hebben tijdens de zakenreis en dus mee móet nemen op uw laptop en/of mobiele telefoon. Maak een back-up van alle onnodige gegevens en verwijder deze van uw mobiele hardware.
Voorzorgsmaatregel 3: Versleutel uw gegevens
Het verliezen van uw dure mobiele telefoon of laptop is ergerlijk, maar de schade die kan worden veroorzaakt door het verlies van onbeveiligde gevoelige gegevens kan nog veel erger zijn. Gebruik sterke encryptie om uw gegevens te versleutelen en maak gebruik van de BitLocker-functie van Windows Vista en Windows 7.
Voorzorgsmaatregel 4: Houd uw apparaten goed in de gaten
`Gelegenheid maakt de dief' is een bekend gezegde dat veel waarheid bevat. Elektronische apparaten die voor het grijpen liggen, zijn een eenvoudige prooi voor voorbijgangers zonder respect voor andermans eigendom. Bescherm uw laptop of netbook bijvoorbeeld door deze met een kabelslot aan een tafel vast te maken. Berg uw mobiele telefoon en USB-sticks goed op in uw tas of binnenzak en haal deze alleen te voorschijn wanneer u hem nodig heeft.
Voorzorgsmaatregel 5: Maak geen gebruik van onbeveiligde openbare WLAN-hotspots
Het is gemakkelijk en niet duur voor een gegevensdief om een gratis WLAN-hotspot op te zetten. Zo kan de dief de onversleutelde gegevens van alle argeloze gebruikers heel eenvoudig stelen. Kies er daarom voor om een veilige VPN-verbinding of een UMTS-connectie te gebruiken. Dit maakt het veel moeilijker voor ongeautoriseerden om uw gegevens te bekijken of te stelen.
25 Jaar G Data
G Data Software AG is een security-specialist van Duitse origine. G Data ontwikkelde haar eerste antivirus-programma al in 1987 en was daarmee een pionier in Europa. Kwaliteit is een prioriteit voor de onderneming. Als resultaat hiervan heeft G Data in de afgelopen vijf jaar meer testoverwinningen in Europa behaald dan welke andere aanbieder ook. Tot de overwinningen behoort de titel `Beste Pakket', die zowel de Nederlandse Consumentenbond als het Belgische Test Aankoop al drie jaar op rij aan G Data InternetSecurity hebben toegekend.
G Data is opgericht in 1985 en viert in 2010 dan ook haar 25-jarig bestaan. De onderneming biedt oplossingen voor consumenten en voor kleine, middelgrote en grote ondernemingen, die wereldwijd in meer dan 60 landen beschikbaar zijn. Het hoofdkantoor is gevestigd in Bochum (Duitsland). Meer informatie is te vinden op www.gdata.nl.
Ingezonden persbericht