Ingezonden persbericht
Dalfsen, 1 maart 2010
Streekeigen Huis en Erf blijkt groot succes in Overijssel!
Het project Streekeigen Huis en Erf blijkt een groot succes in Overijssel. Het project dat is gericht op het behouden van het streekeigen karakter van Overijsselse erven loopt nu in vier gemeenten. Begin 2009 is het project van start gegaan in de vier gemeenten van het Nationaal Landschap Noordoost Twente. In nog eens zes gemeenten is nu de financiering rond en gaat het project zeer binnenkort van start. Het streven is om uiteindelijk in alle 25 gemeenten van Overijssel erven op te knappen in het kader van dit project.
Streekeigenheid
Overijssel kent veel karakteristieke erven die gebonden zijn aan een streek. Specifieke erfinrichtingen zijn in de loop der jaren gevormd en hadden vroeger voornamelijk een praktisch nut. Deze specifieke erfinrichtingen bepalen nu voor een groot deel het streekeigen karakter van een gebied. Tegenwoordig is de inrichting van een erf voornamelijk smaakgebonden. Dit kan hele goede resultaten hebben, maar heeft ook tot gevolg dat het streekeigen karakter van de erven steeds meer verdwijnt.
Uitleg opzet project
Streekeigen Huis en Erf biedt particuliere eigenaren van een erf in het buitengebied de mogelijkheid om een gratis advies te krijgen over een streekeigen inrichting van hun erf. Naast dit advies krijgen deelnemers een subsidie bij de uitvoering van dit advies. Enerzijds zijn de adviezen gericht op de beplanting van een erf. Het gaat hier om de aanleg van streekeigen beplantingen zoals boomgaarden, hagen en solitaire bomen. Anderzijds zijn de adviezen gericht op de aanwezige bebouwing op een erf zoals karakteristieke gevelindeling, voegwerk, windveren, niendeuren en daken. Ook kleine cultuurhistorische elementen zoals een bakhuisje, waterput, aardappelkelder of hooiberg vallen binnen dit project.
Deelnemende gemeenten
Momenteel loopt het project in de vier gemeenten van het Nationaal Landschap Noordoost Twente, namelijk Tubbergen, Dinkelland, Oldenzaal en Losser. Bewoners van het buitengebied van deze vier gemeenten kunnen zich bij hun gemeente aanmelden voor dit project. Landschap Overijssel verstrekt de beplantingsadviezen en De Monumentenwacht Overijssel verstrekt de bebouwingsadviezen. Het Oversticht begeleidt bij de complexere erfadviezen. Streekeigen Huis en Erf loopt in deze vier gemeenten tot 2013. Het doel is om dan 500 erven van een advies te hebben voorzien. In totaal gaat het voor het Nationaal Landschap Noordoost Twente om een project van ruim 5 miljoen euro.
In het Nationaal Landschap IJsseldelta zijn al twee projecten afgerond. De wens bestaat met een derde project te starten.
Zeer binnenkort gaat Streekeigen Huis en Erf ook van start in de gemeenten Haaksbergen, Hof van Twente, Wierden, Olst-Wijhe, Deventer en Raalte. Inwoners van deze gemeenten die geïnteresseerd zijn in dit project kunnen bij hun gemeente informeren hoe en wanneer de aanmelding gaat lopen.
In de gemeenten Almelo en Steenwijkerland is het project Streekeigen Huis en Erf in voorbereiding en is de verwachting dat nog een start kan worden gemaakt in 2010.
Uiteindelijke streven
Het uiteindelijke streven is om in alle 25 gemeenten van Overijssel het thema Streekeigen Huis en Erf in een uitvoeringsproject te vertalen en te realiseren. Wanneer gemeenten geïnteresseerd zijn in het maken van een project kunnen ze contact opnemen met Landschap Overijssel. Landschap Overijssel begeleidt de gemeenten bij het opzetten en uitvoeren van dit project.
Financiering
Bij alle lopende projecten van Streekeigen Huis en Erf zijn de provincie en de gemeenten financiers. Verder is een financiële bijdrage afkomstig van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling. Europa investeert in zijn platteland. Landschap Overijssel, Monumentenwacht en Het Oversticht voeren het project uit.