Ingezonden persbericht
Milieuwethouders ontvangen 52 ideeën voor duurzame drijvende woningen
AMSTERDAM - Wethouder van Amsterdam, Marijke Vos, en Portefeuillehouder van Oost-Watergraafsmeer Sharona Ceha nemen verheugd 52 ontwerpen in ontvangst. De race op Segways is het sluitstuk van de ontwerpfase van de succesvolle Ontwerpwedstrijd Duurzaam Drijvend Wonen. Maandag 1 maart zijn de vele teams naar het stadsdeelhuis in Oost Amsterdam gekomen om in een race tegen de klok voor 'Duurzaam Drijvend Wonen' op Segways hun ontwerp inleveren. Bij de finish nemen beide bestuurders de ontwerpen symbolisch in ontvangst. "Uit de samenwerking tussen zoveel professionals en studenten komen ongetwijfeld prachtige oplossingen voor vernieuwingen", aldus een enthousiaste Marijke Vos.
Acht weken hebben studenten samen met architecten en ingenieurs, van kleine zelfstandigen tot multinationals hard gewerkt aan vernieuwende ideeën en oplossingen voor duurzame drijfwoningen. De grote belangstelling van zoveel deskundigen -vaak van gerenommeerde organisaties- betekent dat een rijke oogst is binnengehaald. Op 14 april maakt de jury onder voorzitterschap van Marijke Vos bekend wie de winnaars zijn. Tegelijk met de prijsuitreiking, een feestelijke evenement in het Muziekgebouw aan het IJ, wordt ook het vervolg op de wedstrijd gepresenteerd: een kennisplatform voor duurzaam drijvend wonen. Het winnende ontwerp wordt gerealiseerd, en komt te liggen op een locatie in stadsdeel Oost.
Cradle to Cradle of Kennis blijft beschikbaar
De Ontwerpwedstrijd Duurzaam Drijvend Wonen is uitgeschreven door stadsdeel Oost-Watergraafsmeer. De opdracht was het ontwerpen van een zelfvoorzienende drijfwoning zoveel mogelijk op basis van het Cradle to Cradle-principe. Een moderne woning van duurzame materialen die geen fossiele brandstoffen gebruikt. Toch moet de woning van alle gemakken en functies zijn voorzien. Er moet een gezin van vier personen kunnen wonen. De respons was overweldigend. Bijna 500 deelnemers zijn begin dit jaar aan de slag gegaan. Het resultaat, de innovatieve en creatieve inbreng van al die teams, blijft duurzaam beschikbaar voor iedereen die begaan is met duurzaam bouwen en wonen omdat de kennis blijvend beheerd en bijgehouden gaat worden.
Noot voor redacties
Noot voor de redactie (