Raad van State


maandag 1 maart 2010

9.30 uur

Zitting over de vaststelling door het college van burgemeester en wethouders van Den Haag van een locatie voor een ondergrondse afvalcontainer. Het gaat om een locatie aan de Dieverstraat in Den Haag. De man die tegenover de beoogde locatie van de afvalcontainer woont, is het hier niet mee eens. Hij zou niet op de hoogte zijn gesteld van het voornemen van het gemeentebestuur om op die plaats een afvalcontainer te plaatsen. Het gemeentebestuur heeft zijn bezwaar niet in behandeling genomen, omdat geen sprake zou zijn van een besluit, waartegen bezwaar kan worden gemaakt. De man is hiertegen in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling van zijn beroep, verzoekt hij de Raad van State het besluit voorlopig te schorsen. De zaak is op 22 februari jl. al eerder op zitting behandeld. Vandaag is dus de tweede zitting. (zaaknummer 201001129/2)
Zitting over het besluit van de burgemeester van Ridderkerk om een saunacomplex in Ridderkerk in december 2007 onmiddellijk te sluiten. De burgemeester heeft dat gedaan omdat er tot drie maal toe sprake was van een legionellabesmetting in de sauna. Volgens hem was er sprake van een acuut gevaar voor de volksgezondheid en was onmiddellijke sluiting van het saunacomplex de enige mogelijkheid. De voormalige exploitant van het bedrijf was het hier niet mee eens en diende eerder een beroep in bij de rechtbank in Rotterdam. Die oordeelde in januari 2009 dat de burgemeester beter had moeten motiveren waarom het gevaar voor de volksgezondheid acuut was. Bovendien zou hij niet onderzocht hebben of een deel van het saunacomplex wellicht gewoon open kon blijven. De burgemeester is het niet eens met deze uitspraak en komt daartegen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200901760/1)

11.00 uur

wethouders van Sluis om maatregelen te treffen tegen een windturbinepark in de Hoofdplaatpolder in die gemeente. De stichting 'Actiecentrum Windturbines Hoofdplaatpolder' had om de maatregelen verzocht. Volgens haar voldoen de windturbines niet aan de geluidseisen. Dat zou zijn gebleken uit de resultaten van een onderzoek die door de stichting bij het gemeentebestuur zijn ingediend. Het gemeentebestuur bestrijdt dit. Volgens de gemeente wijst ander onderzoek juist uit dat de windturbines wél aan de geluidseisen voldoen. De stichting is het hier niet mee eens en komt in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200903402/1)

14.00 uur
Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.

14.15 uur
Zitting over de aanlegvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Roerdalen heeft verleend voor een toegangsweg naar de Maharishi European Research University (Meru). Meru is gevestigd in het monumentale, voormalige St. Ludwig klooster in Vlodrop. Meru heeft een deel van de toegangsweg naar het oosten verlegd, omdat volgens zijn geloofsovertuiging alles op het oosten moet worden georiënteerd. Meru heeft dit echter gedaan zonder een vergunning daarvoor te hebben. Door de verlening van de vergunning door het gemeentebestuur is de wijziging in de toegangsweg nadien alsnog gelegaliseerd. De 'Stichting Burgercomité St. Ludwig' is het hier niet mee eens en kwam eerder in beroep bij de rechtbank in Roermond. Die stelde het burgercomité in juni 2009 in het gelijk. Naar het oordeel van de rechtbank had het gemeentebestuur niet alleen vergunning moeten verlenen voor het veranderde gedeelte van de weg, maar ook voor de afwijking van het oude wegpatroon. Volgens de rechtbank is in de gemeentelijke regels namelijk bepaald dat het oude wegpatroon rondom het klooster cultuurhistorisch waardevol is, en moet voor afwijking daarvan een vergunning worden verleend. Zowel het burgercomité als Meru komen tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Meru is het niet eens met de vernietiging van de vergunning door de rechtbank, terwijl het burgercomité vindt dat de rechtbank niet ver genoeg is gegaan met zijn uitspraak. Volgens haar had vanwege de cultuurhistorische waarde van het wegenpatroon nooit een vergunning mogen worden verleend. (zaaknummer 200905502/1)