Ingezonden persbericht

18 februari 2010

NEDERLANDSE VROUWEN RAAD IN CSW-PAPER: WOMEN: AGENTS OF CHANGE

Women: agents of change - Boosting social change by kick-starting women leadership, dat is de titel en de essentie van het 'paper' dat de Nederlandse Vrouwen Raad heeft opgesteld ten behoeve van de 54e vergadering van de Commission on the Status of Women (CSW) die van 1 tot 12 maart aanstaande in New York wordt gehouden. De voorzitter van de NVR, de koepel van 46 vrouwenorganisaties in Nederland met een totaal bereik van circa 1 miljoen vrouwen, biedt het paper vanmiddag aan de Regeringsdelegatie naar de CSW aan.
Dit gebeurt tijdens de CSW-briefing die de Nederlandse Vrouwen Raad en E-Quality gezamenlijk organiseren in het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Tijdens deze briefing wisselen Regeringsdelegatie en non-gouvernementele organisaties hun inbreng voor de CSW-vergadering met elkaar uit.

In het paper vraagt de NVR de regeringen van de landen van de Verenigde Naties om vrouwen en hun organisaties actief te ondersteunen in hun werk. Niet alleen met geld, maar ook door evenredige participatie van vrouwen te ondersteunen en door vrouwelijk leiderschap te bevorderen.
De NVR constateert dat 15 jaar na Beijing - de vierde wereld vrouwenconferentie - nog steeds veel moet gebeuren om gelijke rechten en kansen voor vrouwen in de praktijk te realiseren.
De NVR concludeert verder dat er de afgelopen 15 jaar vooral gewerkt is aan wettelijke regels en beleidskaders (top down) en dat tegelijkertijd de vrouwenbeweging met talrijke activiteiten en projecten bergen heeft verzet binnen de beperkte mogelijkheden die hen ter beschikking staan (bottom up). Wat een geweldige winst zou er geboekt kunnen worden wanneer 'bottom up' en 'top down' samen gaan.
In het paper dringt de NVR er bij regeringsleiders van de VN-landen op aan de kracht te erkennen die in vrouwen besloten ligt en actie te ondernemen om de gezamenlijke kracht van vrouwen als georganiseerde maatschappelijke groepering te ontketenen.

Het paper geeft feiten en cijfers van de huidige situatie van gender ongelijkheid; 'good practices' op verschillende terreinen van het actieprogramma van Beijing laten zien hoe vrouwen en hun organisaties zich inzetten voor het recht trekken van die ongelijkheid. De voorbeelden hebben betrekking op: geweld tegen vrouwen, vrouwen en gewapende conflicten, vrouwen en economie (equal pay), vrouwen in de besluitvorming, vrouwen en duurzame ontwikkeling

In 1995 vond in Beijing de vierde wereld vrouwenconferentie plaats. De afspraken die daar gemaakt zijn in de Beijng Platform of Action worden bewaakt in de Commission on the Status of Women van de Verenigde Naties.