FNV


1-3-2010
Werkgevers discrimineren op leeftijd en afkomst

Meer dan de helft van de beroepsbevolking is van mening is dat werkgevers bij het aantrekken van personeel discrimineren op leeftijd en afkomst. Veel vaker nog dan op werkervaring of geslacht. Dat blijkt uit een onlangs uitgevoerd onderzoek.

De Intelligence Group heeft voor het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek personen uit alle groepen van de bevolking gevraagd welke bevolkingsgroepen de grootste kans hebben om gediscrimineerd te worden op de Nederlandse arbeidsmarkt en waar volgens hen het meest op gediscrimineerd wordt bij het aantrekken van personeel.

Van de ondervraagden denkt 58 procent dat er wordt gediscrimineerd op leeftijd, 55 procent op afkomst. De meningen en ervaringen variëren tussen de verschillende groepen. Vijftigplussers ervaren bij het krijgen van een baan vooral discriminatie op leeftijd, starters voornamelijk op werkervaring. Starters op de arbeidsmarkt (50 procent) hebben hier vaker last van dan ervaren professionals (25 procent).

Zowel autochtonen als allochtonen ervaren discriminatie op leeftijd. Onder autochtonen bedraagt dit percentage 56 procent, onder allochtonen zelfs 70. Politieke of seksuele voorkeur worden door weinig mensen (2 resp. 8 procent) gezien als reden voor discriminatie.