Gemeente Rheden

Onderzoek college laat overschot Wmo-gelden zien

Onlangs heeft het college van B&W een onderzoek gedaan naar de inkomsten en uitgaven rondom de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo). Het onderzoek werd uitgevoerd naar aanleiding van een motie van de VVD van 3 november, waarin stond dat er binnen de Wmo meer uitgaven zijn dan inkomsten. Het zou gaan om een tekort van 1,4 miljoen euro. Nadat het college van B en W had toegezegd een onderzoek in te stellen naar versobering van de WMO-uitgaven, besloot de VVD om de motie in te trekken.

De start van het onderzoek richtte zich op de uitgaven van Wmo zoals die in de begroting staan opgenomen en is inmiddels afgerond. Het blijkt dat er geen tekort is, maar juist een overschot van 1,7 miljoen.

De gemeente ontvangt uit de Algemene uitkering een bedrag van 6 miljoen euro voor de uitvoering van de Wmo. Maar dit bedrag dekt slechts de AWBZ taken en niet de oude Wet voorziening gehandicapten (Wvg) taken, waar de VVD van uit is gegaan in haar berekening. Voor deze oude Wvg ontvangt de gemeente van het Rijk sinds jaren een aanvullende bijdrage. Deze bijdrage is niet meer te herleiden en is nu indicatief berekend.

Na herberekening blijkt dat de gemeente 1,7 miljoen euro meer krijgt voor de uitvoering van de Wmo dan dat we volgens de begroting van 2010 uitgeven. Het gaat dan om een vergelijking tussen de inkomsten van de Algemene uitkering en de uitgaven op basis van de Wmo begroting.

Net als andere overschotten gaat dit geld terug naar de Algemene middelen. De gemeenteraad beslist op welke beleidsterreinen dit geld wordt ingezet. Een deel van dit geld wordt toegekend voor Wmo. De uitkomsten worden uiteindelijk vastgesteld in de kadernota 2011. Deze kadernota wordt normaliter in juli 2010 aan de raad ter behandeling aangeboden.

Wet Maatschappelijke Ondersteuning

De Wmo draagt ertoe bij dat alle bewoners kunnen participeren in de samenleving. De Wmo is op 1 januari 2007 van kracht gegaan en kwam in plaats van de Welzijnswet, de Wet voorzieningen gehandicapten en delen van de Wet Algemene Bijzondere Ziektekosten. De gemeente Rheden heeft voor de uitvoering van de Wmo een meerjarenbeleidsplan vastgesteld.