Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Extreem weer: storm Xynthia trof vooral Frankrijk Zeer zware windstoten in zuidoost Nederland

1 maart 2010 - Storm Xynthia die in het weekeinde van 27 februari over Europa trok trof vooral Frankrijk. De storm kostte zeker 52 mensen het leven waarvan zeker 45 in Frankrijk. Vooral Bretagne en het kustgebied tussen Bordeaux en Nantes zijn zwaar getroffen door storm en regen. Grote gebieden kwamen onder water te staan. Ons land kreeg op 28 februari een staartje mee van de storm met vooral in het zuidoosten zware tot zeer zware windstoten.
KNMI neerslagradar van zondagmiddag 28 februari 2010. De depressiekern trok dwars over het land (Bron: KNMI)
KNMI neerslagradar van zondagmiddag 28 februari 2010. De depressiekern trok dwars over het land (Bron: KNMI)
Depressie trok over Nederland
De kern van de stormdepressie trok zondagmiddag dwars over Nederland. Op verschillende plaatsen kwam het tot zware windstoten van meer dan 75 km/uur. In het zuidoosten zijn halverwege de middag enige tijd zeer zware windstoten van meer dan 100 km/uur gemeten. Het KNMI gaf zondagochtend naast de reeds uitstaande waarschuwing voor zware windstoten (code geel) ook een waarschuwing uit voor extreem weer (code oranje) voor zware windstoten voor Limburg en oostelijk Brabant. Het weerstation op Maastricht Airport meldde met 112 km/uur de hoogste windsnelheid. In het grootste deel van het land viel 10 tot 20 mm regen, in Brabant lokaal 23 mm.
Windsnelheden gemeten rond storm Xynthia op 27 en 28 februari 2010 (Bron: MeteoSwiss)
Windsnelheden gemeten rond storm Xynthia op 27 en 28 februari 2010 (Bron: MeteoSwiss)
In Frankrijk was de storm de zwaarste sinds de kerststormen van 1999. De wind bereikte aan de kust snelheden van 160 km/uur, in het binnenland ook in de dichtbevolkte regio rond Parijs zijn windstoten gemeten van 120 tot ruim 130 km/uur. Opmerkelijk waren de golven die een hoogte bereikten van 8 meter. In sommige kustplaatsen kwam het water anderhalve meter hoog te staan. Water en wind richtten veel schade aan. Meer dan een miljoen Franse huishoudens kwamen zonder stroom te zitten.
De storm begon zaterdag op zuidelijke breedten bij de Canarische Eilanden en trok vervolgens in grote vaart langs Portugal, Spanje, Frankrijk, Luxemburg, België, Nederland en Duitsland richting Oostzee. In de depressiekern daalde de luchtdruk tot 970 hPa. Aan de zuid- en zuidwestflank ontwikkelde zich door grote verschillen in luchtdruk een bijzonder krachtig en gevaarlijk stormveld, waarin de wind lokaal zelfs korte tijd aan orkaankracht tipte. Het Alpengebied kreeg te maken met een föhnstorm met windsnelheden van 150 km/uur.

Satellietbeeld storm Xynthia (Bron: Météo France) Satellietbeeld storm Xynthia (Bron: Météo France) Het komt weinig voor dat een stormdepressie in zo'n korte tijd zo'n lange route aflegt. Juist die snel ontwikkelende druksystemen zijn gevaarlijk. De exacte koers van de depressie is echter zeer bepalend voor het windveld en de gebieden waar de grootste windsnelheden optreden. Als de depressiebaan enkele tientallen kilometers westelijker of oostelijker had gelegen had het weer heel anders uitgepakt. De weermodellen brachten de ontwikkeling en het verloop van de storm en de verwachte neerslag echter goed in kaart zodat de meteorologen in de verschillende landen, die de ontwikkelingen op de voet hebben gevolgd, tijdig waarschuwingen konden uitgeven. Op de website www.meteoalarm.eu, het platform voor weerwaarschuwingen in Europa, was het verloop van de storm op de voet te volgen. Sommige landen kleurden tijdelijk rood, de hoogste meteoalarm-fase.
---

Windsnelheden gemeten rond storm Xynthia op 27 en 28 februari 2010 (Bron: MeteoSwiss) Satellietbeeld storm Xynthia (Bron: Météo France) Eerste uitgave: 27-02-10