Gemeente De Bilt


Wethouder Kamminga presenteert plannen Dorpshuis Westbroek

Verzendingsdatum:

26-02-2010

Vrijdagavond 26 februari heeft wethouder Kamminga de plannen voor de modernisering van het dorpshuis Westbroek gepresenteerd. Voor zowel het dorpshuisbestuur en de gemeente was het een feestelijk moment. Het bestuur kreeg een fotocollage aangeboden van Westbroek anno 2009. Wethouder Bert Kamminga, portefeuillehouder Wijk- en dorpsgericht werken, is er trots op dat gemeente en dorpshuisbestuur gezamenlijk tot zo'n mooi resultaat zijn gekomen.

In 2006 hebben de Provincie Utrecht en de gemeente De Bilt een convenant afgesloten, om de leefbaarheid en sociale samenhang in kleine kernen te vergroten of te behouden. Voor Westbroek staat in het convenant `Een vernieuwd dorpshuis met extra functies en bouwkundige uitbreiding teneinde optimaal aan te sluiten op de lokale behoeften'. In haar vergadering van 24 maart 2009 heeft het college van Burgemeester en Wethouders ingestemd met het vernieuwen van het dorpshuis in Westbroek. Het vernieuwen van het dorpshuis voorziet (kortweg) in het opknappen van de bestaande bouw en het uitbouwen van de voorkant.

Ontwerp

In de 2e helft van 2009, is samen met het dorpshuisbestuur, een ontwerp gemaakt voor de uitbreiding van het dorpshuis. Uit deze ontwerpsessies is een doortimmerd plan gekomen, dat op 23 februari door het college van Burgemeester en Wethouders is vastgesteld.* In principe bestaat de uitbouw uit drie delen: het trefpunt, de Rabobank en een bergruimte.

Het trefpunt

Het trefpunt is het meest opvallende deel, met een halfronde gevel en veel glas. Hierdoor ontstaat een open, lichte en aantrekkelijke ruimte voor allerlei dorpsgerichte activiteiten. Het dorpshuis wordt op deze manier goed zichtbaar en herkenbaar als middelpunt van het dorp.

Rabobank

In de afgelopen periode is met vertegenwoordigers van de Rabobank gesproken over de integratie van het Rabobank in het Dorpshuis. De algemene ledenvergadering van de Rabobank moet hier nog een definitief besluit over nemen. Mocht deze besluitvorming negatief uitvallen, dan worden de overige onderdelen van het dorpshuis gewoon gerealiseerd.

Bergruimte

Het laatste onderdeel, de bergruimte, is een ondersteunende ruimte voor met name de grote zaal. De verschillende verenigingen en groepen die gebruik maken van het dorpshuis bergen hun spullen op verschillende locaties op. Omdat er eigenlijk te weinig ruimte is, moet er vaak veel getild worden. Door de bergruimte aan te bouwen, ontstaat er een meer efficiënte en beter toegankelijke opslagruimte met meer gebruiksgemak.

Naast de hierboven beschreven uitbouw, worden ook de bestaande onderdelen van het dorpshuis waar nodig aangepakt. Hierbij kunt u denken aan (geluids)isolatie en dubbel glas.

Op de tekening van de uitbreiding zijn de bestaande delen met zwarte lijnen weergegeven. Het dorpshuis wordt aan de voor- en zijkant uitgebouwd, de nieuw delen zijn op de plattegrond met een bruine kleur aangegeven.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u terecht bij Patricia Kok, unit Communicatie, telefoon: (030) 228 94 30, of per e-mail: kokp@debilt.nl.


* Gepubliceerd op 1-03-2010