Gemeente Ermelo


Opening Steunpunt Mantelzorg

Opening Steunpunt Mantelzorg
Vandaag opent burgemeester Wiert Omta officieel het Steunpunt Mantelzorg. Het Steunpunt Mantelzorg is sinds 1 januari gehuisvest bij Stichting Pinel aan het Raadhuisplein 4 in Ermelo.

Steunpunt Mantelzorg
Het Steunpunt Mantelzorg is bedoeld om informatie, advies en ondersteuning te bieden aan mensen die voor hun naasten zorgen (mantelzorgers). Dat zijn bijvoorbeeld partners van dementerende ouderen, kinderen van chronisch zieke ouders of ouders van gehandicapte kinderen. Zij leveren vaak zware zorg. Doel van het steunpunt is dan ook overbelasting te voorkomen en overbelaste mantelzorgers te helpen. Dit kan al door middel van gesprekken en mentale ondersteuning, maar ook doordat er tijdelijk vervangende zorg aanwezig is waardoor de mantelzorger even vrij heeft (de zogenoemde respijtzorg). De consulent kan een luisterend oor bieden, maar ook informatie en advies geven, activiteiten organiseren (zoals de mantelzorgsalon, een tweemaandelijkse bijeenkomst voor mantelzorgers) of bemiddelen en helpen met het vinden van mogelijkheden om de taak van de mantelzorger te verlichten.

Mantelzorgconsulent
Het steunpunt is gehuisvest bij Stichting Pinel. De mantelzorgconsulent, Gerrie Faber, is 4 dagen per week (ma t/m do) telefonisch bereikbaar, en op woensdag en donderdagochtend in Ermelo aanwezig. Het steunpunt is sinds 1 januari lokaal in Ermelo gevestigd. De jaren hiervoor was er sprake van een regionaal steunpunt van Icare. Van daaruit werd ook de ondersteuning voor Ermelo geboden. Vorig jaar heeft het college van Ermelo besloten dat mantelzorgondersteuning lokaal aanwezig moet zijn. De mantelzorgconsulent komt van het regionale steunpunt zodat de kennis en evaring zijn gebleven.