Promotie: Darmkanker
door M&C
Promotie van dhr. C. van Wijk: "Automated Detection of Polyps for CT Colonography"
01 maart 2010 | 12:30 uur
plaats: Aula TU Delft
De heer Ir. C. van Wijk | ingenieur luchtvaart en ruimtevaart, Nederland promotor | Prof.dr.ir. L.J. van Vliet TNW
coprom. | Dr. F.M. Vos UD-TNW
TU Delft werkt aan minder belastend darmonderzoek
Jaarlijks krijgen 11.000 Nederlanders darmkanker. Het is belangrijk om de ziekte zo vroeg mogelijk op te sporen omdat de ziekte dan beter is te bestrijden.
In ziekenhuizen vindt darmonderzoek plaats door middel van colonoscopie. Hierbij wordt een flexibele 'kijk'-buis met een diameter van ongeveer 1 cm in de darmen geschoven. Deze colonoscopie is echter niet zonder gevaar (perforatie darmwand) en erg belastend voor de patiënt. De dikke darm dient namelijk door het drinken van grote hoeveelheden (buitengewoon onsmakelijke) laxeermiddelen gereinigd te worden, alvorens de darm met een endoscoop kan worden geïnspecteerd.
Volgens de TU Delft is er een alternatief voor het belastende colonoscopie-onderzoek: virtuele colonoscopie. Dit is een niet-invasieve techniek om de voorlopers van darmkanker, poliepen, op te sporen. Er hoeft geen endoscoop in het lichaam te worden gebracht. De darm wordt van buiten het lichaam gescand. Er is daarin de laatste tijd veel vooruitgang geboekt. De TU kan een visualisatie van de darmwand maken die ongeveer 98 procent van de wand zichtbaar maakt, ten opzichte van ongeveer 80 procent bij een gewone colonoscopie.
Om de arts te assisteren werkt men ook aan 'automatische poliepdetectie'. Op maandag 1 maart promoveert Kees Van Wijk op dit onderwerp. Hij ontwikkelde een beeldherkenningsmethode die poliepen automatisch uit een scan pikt.
Dit gebeurt aan de hand van de kromming van bepaalde delen van de darmwand. Een kenmerk van poliepen is namelijk dat ze, als bobbeltjes, boven de normale darmwand uitsteken. Automatische detectie levert minstens net zo'n goede resultaten als wanneer de arts het zelf doet. Het kan de arts bovendien veel tijd besparen. De TU richt zich nu vooral op de combinatie van een goede digitale reiniging van de darm en automatische detectie.
Samen met het AMC wordt de verbeterde virtuele colonoscopie klinisch getest. Een nadeel van de methode is dat hij relatief duur is. Verder krijgt men bij een scan een (zeer kleine) dosis straling te verwerken. Belangrijk is echter dat de nauwkeurigheid zeer goed is. Zo'n 85 procent van gevaarlijke poliepen worden gedetecteerd, wat vergelijkbaar is met colonoscopie.
Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: