Darmkankerlogboek helpt patiënt betere zorg te krijgen
18/02/2010 15:00
Uitgeverij Thoeris B.V.
1 maart, het begin van de Darmkankermaand maart, verschijnt bij uitgeverij Thoeris, in samenwerking met de Maag Lever Darm Stichting (MLDS):
Het Darmkankerlogboek
door
Rietje Krijnen
Jaarlijks krijgen ongeveer 12.000 mensen darmkanker. Wie die diagnose te horen krijgt, heeft behoefte aan betrouwbare informatie. Wat zijn de mogelijkheden? Wat staat je te wachten? Hoe kun je je zo goed mogelijk voorbereiden op de behandeling? Wat zijn de bijwerkingen? Hoe ga je daarmee om? Hoe vertel je het je naasten?
Darmkanker is gelukkig een ziekte met hoop. Het is mogelijk om van de ziekte te genezen. Dat ligt sterk aan het stadium waarin de ziekte verkeert. Juist bij darmkanker is het belangrijk dat de ziekte vroeg wordt opgespoord. Minister Klink heeft deze week besloten de screening op darmkanker een jaar uit te stellen, uit kostenoverwegingen. Daarom is het nog belangrijker dat mensen goed geïnformeerd zijn, zodat ze eventuele symptomen vroeg herkennen en ermee naar de dokter gaan.
Vervolgens zijn er, voor wie de diagnose 'darmkanker' heeft gekregen, veel onzekerheden en talrijke keuzes. Om hiermee goed om te gaan, is het eveneens belangrijk om goed geïnformeerd te zijn. Het darmkankerlogboek biedt die informatie. Daarnaast dient het als patiëntendossier. Met het logboek in de hand kan de patiënt de specialisten bezoeken, de juiste vragen stellen en uitslagen noteren.
Het boek is gebaseerd op de richtlijnen van de behandelend specialisten en kwam tot stand in nauwe samenwerking met de Maag Lever Darm Stichting; met hoogleraar gastro-enterologie prof. dr. E. Kuipers van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam en met hoogleraar minimaal invasieve chirurgie prof. dr. W. Bemelman van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Zo komen zowel de visie van de behandelend specialisten als ook het patiëntenperspectief in het logboek naar voren.
Dit boek bestaat uit twee delen. Het tweede deel gaat over de dikke darm en de endeldarm, samen verantwoordelijk voor de ziekte 'darmkanker'. Het eerste deel, het logboek, gaat over de behandeling. Aan de hand van routeplanners wordt uitgelegd welke behandelingen je doorloopt en welke keuzes er zijn. Zo houd je als patiënt de regie over je ziekte, en kies je samen met je behandelend arts voor de meest geëigende behandeling.