Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

OORLOGSDEUR IN BRUIKLEEN NAAR LIMBURGS MUSEUM

Als in de Tweede Wereldoorlog in Venlo de sirenes loeiden om te waarschuwen dat er een bombardement werd verwacht, repte iedereen zich naar kelders. Zo ook de 22-jarige Cor Clevis die bij zijn ouders aan de Antoniuslaan in het stadsdeel Blerick woonde. In de beklemmende uren van de bombardementen schreef hij notities op de kelderdeur. Hij hield zijn 'houten dagboek' bij van 1942 tot 1945. De deur die altijd bewaard is gebleven, wordt door de huidige eigenaren Paul en Kim Vaessen in bruikleen overgedragen aan het Limburgs Museum. De overdracht vindt plaats op zondag 28 februari aanstaande om 12 uur. Voor deze datum is gekozen omdat het Limburgs Museum die dag met een speciaal filmprogramma (aanvang 14.00 en 15.30 uur) aandacht schenkt aan de bevrijding van Venlo. Het stadsdeel op de oostelijke Maasoever werd vijfenzestig jaar geleden, op 1 maart 1945, door de Amerikanen bevrijd.

De kelderdeur is een fascinerend object uit de Tweede Wereldoorlog. Cor werd al vroeg geconfronteerd met de gruwelen van de oorlog. Toen de Duitsers op 10 mei 1940 binnenvielen, deed zijn vader dienst als brandweerman. Martinus Clevis werd geraakt door een verdwaalde kogel. Aan de verwondingen ervan overleed hij. Clevis sr. was het eerste Blerickse oorlogsslachtoffer. Wellicht dat Cor (die in 1973 is overleden) zich door dit trieste voorval bewust is geworden van de vergankelijkheid van het leven en dat hij daarom iets heeft willen nalaten. Zijn impressies noteerde hij met kleine letters op de deur: '20 december 1943. N.m. 8.10 alarm nadat sinds 7.30 vliegtuigen over komen. 8.05: bominslag nabij Haeyen Maasbreeschestraat. Bij ons ruiten stuk (18 stuks). 4 huizen volkomen tegen de vlakte. 18 doden. Ontzaglijke schade', is een van de vele aantekeningen op de kelderdeur. Het bijzondere voorwerp uit de oorlogstijd krijgt een plaats in de nieuwe museumzaal 'Limburg ontstaat... steeds opnieuw', een presentatie over de moderne geschiedenis van de provincie en de vorming van de Limburgse identiteit. De zaal zal later dit jaar worden geopend. Op 28 februari aanstaande wordt de deur ten toon gesteld in de foyer van het Limburgs Museum.

Het filmprogramma van die dag laat de belangrijkste documentaires en ongemonteerde opnames zien, gemaakt in de jaren 1944 en 1945. Zo wordt de legendarische 'Puinfilm' vertoond, waarin verslag wordt gedaan van de desastreuze gevolgen van de bombardementen en beschietingen op Venlo en Blerick. Het document heeft nog altijd een overrompelende zeggingskracht. Heel bijzonder zijn ook de opnames die John Fernhout heeft gemaakt in de dagen na de bevrijding. Op 2 maart 1945 gaat hij in Venlo aan de slag. Hij filmt vooral de mensen. We zien beduusde Venlonaren die weer brood krijgen, die soep eten voor het stadhuis, die met zwaar beladen fietsen, karren en kruiwagens terugkeren naar hun vaak kapotgeschoten huis. Het zijn impressies van een stad en streek waar na jaren van oorlog en ontbering, bewoners nog moeten wennen aan de vrede.

Verder staan nog enkele korte films op het programma zoals de 'Wederopbouwfilm' en 'Noord helpt Zuid'. Beide documentaires werden in de zomer van 1945 gemaakt en landelijk in bioscopen vertoond in het kader van hulpacties voor het zo zwaar getroffen Noord-Limburg. Tot slot van de filmvoorstelling wordt de bekroonde documentaire 'Bombardementen op de Venlose Maasbruggen' van Huub Smets gedraaid. Bijzonder in dit document zijn de fragmenten afkomstig uit het Imperial War Museum in Londen. Ze behoren tot de categorie oorlogsverslaggeving. De filmer zit in de bommenwerper, de luiken gaan open en de dodelijke last valt op de stad Venlo. Uitvoerig is gefilmd op 3 december 1944, tijdens de bevrijding van Blerick die als 'The perfect battle of Blerick' de geschiedenisboeken is ingegaan. Kaarten voor de voorstelling zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij de kassa van het Limburgs Museum. Voor nadere informatie kijk op www.limburgsmuseum.nl.




Ingezonden persbericht