Nieuw-Vlaamse Alliantie


Capaciteitsuitbreiding CGG nodig (26/02/10)

De nabehandeling voor personen die een zelfmoordpoging hebben ondernomen, is van cruciaal belang en best wordt hiermee zo snel mogelijk gestart. Maar de wachtlijsten in de Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG) zijn bijzonder lang. De gemiddelde wachttijd voor behandeling bedraagt 39 dagen. CGG Kempen spant de kroon: daar duurt het maar liefst 73 dagen voordat er een behandeling kan gestart worden. Dat blijkt uit een antwoord van Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen op een schriftelijke vraag van Vlaams parlementslid Lies Jans (N-VA).

In Vlaanderen gebeurt het registreren van zelfmoordpogingen op vrijwillige basis. De totaalcijfers voor Vlaanderen worden daarom geëxtrapoleerd uit de cijfers van alle ziekenhuizen die wel registreren en zijn dus nauwkeurige schattingen. In 2007 werden er 178 zelfmoordpogingen per 100.000 inwoners geregistreerd, wat neerkwam op een stijging met 8,5% t.o.v. 2006. In 2008 steeg dit aantal opnieuw tot 197/100.000 (+ 10,7%).

Uit cijfers van het kabinet Vandeurzen blijkt nu dat van de 50.624 zorgperiodes in de CGG in 2008 er 8.097 een suïciderisico inhielden. In 3.204 gevallen had de cliënt reeds een zelfmoordpoging ondernomen.

De nabehandeling voor personen die een zelfmoordpoging hebben ondernomen, is van cruciaal belang, zegt Lies Jans. Best wordt met deze behandeling zo snel mogelijk gestart. Maar de wachtlijsten in de CGG zijn over het algemeen lang. In het uiterste geval van CGG de Kempen is er zelfs een wachttijd tot 73 dagen. Een verbetering t.o.v. vorige jaren, dat wel. Maar dit moet nog beter. De cijfers tonen aan dat er nood is aan een algemene capaciteitsuitbreiding binnen de budgettaire mogelijkheden. De minister beloofde hier alvast werk van te maken met als doel om de wachttijden te verkorten. Dat kan ik alleen maar toejuichen.

Daarnaast moet er blijvend ingezet worden op zelfmoordpreventie vindt Jans. Daarom is het goed dat Vandeurzen in 2011 een evaluatie van het Actieplan Suïcidepreventie plant, gevolgd door een gezondheidconferentie rond dit thema.

Belangrijk aandachtspunt is de opvolging van mensen die reeds een zelfmoordpoging achter de rug hebben. Maar liefst 52% van de mensen die een zelfmoordpoging ondernemen, zijn immers niet aan hun proefstuk toe. De kans op herval is dus groot, besluit Lies Jans.

Auteur:
Lies Jans
Vlaams parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Valerie Van Peel, Fractiewoordvoerder N-VA
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217.35.10
E-post: valerie.vanpeel@n-va.be
Url: www.n-va.be