Erasmus Universiteit Rotterdam

Promotie Mw. Drs. R.F.I. Moody

Titel proefschrift
Mapping Power. Geographical Information Systems Agenda Setting and Policy Design.

---

Promotors:
Prof.dr. V.J.J.M. Bekkers

---

Datum
26 februari 2010 11:30

---

Locatie:
Woudestein, senaatszaal

---

Faculteit
Faculteit der Sociale Wetenschappen (FSW)

Geografisch informatiesytemen ingezet bij politieke discussies

Data GIS veelal gemanipuleerd

Of het nu gaat om fijnstofconcentraties of om de opslag van gevaarlijke stoffen, op internet is deze informatie steeds vaker in een oogopslag per regio of woonplaats te zien. Deze zogeheten geografische informatiesystemen (GIS) zijn niet alleen handig, maar worden ook steeds vaker actief gebruikt in politieke discussies. Bovendien wordt de data al dan niet bewust gemanipuleeerd, zo concludeert Rebbecca Moody in haar proefschrift Mapping Power. Geographical Information Systems Agenda Setting and Policy Design. Zij promoveert vrijdag 26 februari 2010 aan Erasmus Universiteit Rotterdam.

In haar proefschrift onderzocht Moody hoe GIS de manier beïnvloeden waarop onderwerpen op de politieke agenda terecht komen. Daarnaast bestudeerde zij ook hoe het beleid over deze onderwerpen tot stand komt via GIS.

Uit het onderzoek blijkt dat door het gebruik van GIS machtsrelaties tussen relevante partijen kunnen veranderen. Een voorbeeld hiervan is fijnstofproblematiek. Milieuorganisaties hebben grote invloed op beleid gehad en tikten de overheid op verschillende punten op de vingers.

Hoewel GIS een objectieve weergave van de feiten lijken te zijn, is dat zeker vaak niet het geval. Data wordt al dan niet bewust gemanipuleerd, concludeert Moody. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij een GIS-applicatie over de verspreiding van besmettelijk dierziektes. De ontwerpers hiervan zorgden ervoor dat hun visie op deze ziekten in de applicatie naar voren wordt gebracht. Andere visies en manieren van bestrijding zijn dan ondervertegenwoordigd.

Moody benadrukt dat burgers zich er van bewust moet worden dat GIS een machtsmiddel is en een politiek instrument en dat de informatie dus altijd subjectief kan worden weergegeven.

Toch schuilen er veel voordelen in GIS. Deze mogelijkheden worden niet altijd benut omdat bestuurders vaak terughoudend zijn. Ze zijn vaak bang dat het geven van alle informatie aan burgers gevolgen zouden kunnen hebben die zij niet kunnen overzien. Een voorbeeld hiervan is het niet online zetten van gebieden met een hoog overstromingsrisico, dit omdat de angst heerst dat in bepaalde gebieden de huizen prijzen sterk zouden kunnen dalen.