26 februari 2010
Gemeente en Provincie ronden sanering gemeentelijk deel Deliterrein af
Start sanering voormalig Shell-depot Deliterrein
AM (voorheen BAM Vastgoed) is 26 februari 2010 met de sanering van het aansluitende voormalige SHELL-depot gestart om ook dit deel bouwrijp te maken.
De sanering van het gemeentelijk deel van het Deliterrein is succesvol afgerond. Het laatste deel van het gemeentelijk terrein bestond uit de in 2009 verworven percelen aan de Transvaalstraat. Dit laatste stukje van het terrein was in particuliere handen en mede door de inzet van de provincie kon de zaak tussen gemeente en particulier worden vlotgetrokken. Daarbij kon de gemeente dankzij een extra bijdrage van de provincie het totale terrein saneren. Met de afronding van de sanering van het gemeentelijk deel kan de woningbouw in fase 1 van start.
Wethouder Jan Nieuwenburg is tevreden over de voortgang van de sanering. 'Het afgelopen jaar zijn er, na een jarenlange impasse, grote stappen vooruit gezet in de ontwikkeling van het Deli-terrein. Sanering was essentieel voor het bouwrijp maken van de grond. De taak van de gemeente zit er nu op en de volgende stap is aan de ontwikkelaars AM en Pré Wonen. De eerste stap is vandaag gezet door de start van de grondsanering van het voormalige SHELL-depot. Ik heb bij hen aangedrongen op een snelle start van de woningbouw en heb er alle vertrouwen in dat dit ook zal gebeuren'.
Programma gasfabrieken Noord-Holland
Op het terrein was in het verleden een gasfabriek gevestigd. Delen van de grond zijn later gebruikt als distributievestiging van Shell. De bodem onder de voormalige gasfabriek was ernstig verontreinigd en moest worden gesaneerd. De sanering heeft plaatsgevonden in drie fasen in de periode van 2001 tot en met 2009. In totaal is hierbij ongeveer 15.000 ton aan verontreinigde grond afgegraven en afgevoerd naar verwerkers. Tijdens de sanering zijn ook de oude funderingen van de gasfabriek en gashouders gesloopt en afgevoerd. In totaal is hierbij ongeveer 5.000 ton aan puin bij vrij gekomen en afgevoerd.
Het Deliterrein is opgenomen in het Programma 'Sanering voormalig gasfabrieksterreinen' van de provincie Noord-Holland. Het is 1 van de 14 complexe locaties die in dit programma zijn ondergebracht. In 2012 zijn al deze voormalige gasfabrieklocaties in Noord-Holland gesaneerd. Als regisseur van het programma gasfabrieken is de provincie er veel aan gelegen dat de sanering van oude gasfabrieksterreinen doorgaat. Want oude - meestal binnenstedelijke - bebouwing verdwijnt, verontreinigde grond wordt gesaneerd, en er komt een terrein vrij voor nieuwe ontwikkelingen. Kortom we slopen, saneren en bouwen.
Gedeputeerde Heller: "Ik ben trots op de inzet en creativiteit van alle partijen die betrokken zijn bij het programma gasfabrieken en op de nu al bereikte resultaten. De resultaten in dit programma zijn concreet en tastbaar. Sanering en herontwikkeling van oude gasfabrieksterreinen, waardoor ook weer mooie binnenstedelijke locaties ontstaan. Hier op het Deliterrein in Haarlem is nu ook de eerste belangrijke stap gezet door de succesvolle afronding van de sanering, die zonder het programma gasfabrieken niet bereikt zou zijn."
Ontwikkeling Deliterrein
Met de afronding van de sanering van het gemeentelijk deel kan de woningbouw van start. Het naastgelegen Shell-depot is eind 2009, na jarenlange onderhandeling met Shell, door AM aangekocht. Tezamen vormen de gronden het Deliterrein, waar de combinatie AM en woningcorporatie Pré Wonen een aantrekkelijk woongebied zullen realiseren. In overleg met de gemeente Haarlem werken ze aan het ontwikkelen van een aantrekkelijk woongebied tussen de Spaarndamseweg, de Transvaalstraat en de Delistraat. Er zijn in de eerste fase circa 34 eengezinswoningen gepland en in een later stadium circa 104 appartementen en circa 1000 vierkante meter bedrijfsruimte.
| | |
---
PERSBERICHT
Gemeente Haarlem