Ingezonden persbericht


Persbericht

Hattem, 24 februari 2010

77.000 zakken kunststof in Hattem!
Resultaat 2009 kunststofinzameling boven verwachting

Het scheiden van afval is in Nederland al goed ingeburgerd. Glas gaat in de glasbak, papier bij het oud-papier en gft in de groene gft-container. Tegenwoordig wordt ook het kunststofafval apart ingezameld. In de gemeente Hattem werd van juni tot en met december 2009 om precies te zijn 77.250 kg kunststof ingezameld!

Eén zak met kunststofafval weegt ongeveer 1 kg. De totale hoeveelheid ingezamelde kunststof komt dus overeen met 77.000 zakken. Dit aantal is meer dan op basis van proeven in vergelijkbare gemeenten in het land van tevoren ingeschat was. Sinds de start in juni steeg de hoeveelheid ingezameld kunststof snel tot gemiddeld 11.000 kg per maand. Als deze trend doorzet in het jaar 2010, kan het totaal aantal zakken in 2010 stijgen tot circa 132.000 stuks. Dit betekent circa 26 zakken per huishouden per jaar. Dit is een prachtig resultaat, want al deze kunststof verpakkingen worden nu gescheiden van het restafval. Hoe minder afval er in de grijze container zit, hoe goedkoper en milieuvriendelijker dat is. Daarom: Grijs is fout, afval scheiden is goud.

Zakken op tijd aan de weg
Het kan voorkomen dat het kunststof op een ander tijdstip wordt ingezameld dan de grijze container. Het kunststof wordt namelijk in andere inzamelroutes opgehaald. Wij vragen u daarom de plastic zak(ken) op de inzameldag vóór 07.00 uur op de gebruikelijke aanbiedplaats te zetten. Zo voorkomen we samen dat er zakken blijven liggen. Op www.rova.nl/afvalwijzer kunt u precies zien wanneer bij u het kunststof wordt ingezameld.

Zakken bestellen?
Als de zakken bijna op zijn, kunt u nieuwe zakken bestellen bij ROVA. Dit is gratis en gaat heel eenvoudig via www.rova.nl/zakkenbestellen of via de klantenservice, telefoonnummer (038)-427 37 77 of klantenservice@rova.nl.

Fleecetruien en speelgoed
Hattem is dus goed op weg, maar we zijn er nog niet. Gemiddeld bestaat meer dan 20% van de inhoud van de restafvalcontainer uit kunststof verpakkingen (ca. 50 kg per jaar). Door al dit kunststof uit het restafval te houden en te recyclen, verdwijnt het niet in de verbrandingsoven waardoor er minder CO2-uitstoot is. Van het gerecyclede verpakkingsmateriaal worden weer nieuwe producten gemaakt, zoals bijvoorbeeld fleecetruien en speelgoed.

Einde persbericht.