Gemeente Borsele

Borsele wil ook de komende jaren slim blijven bouwen in alle kernen

Uit het leefbaarheidsonderzoek van de Universiteit van Amsterdam komt naar voren dat het goed âwonenâ is in Borsele. âOm de kernen ook in de toekomst leefbaar te houden, is het belangrijk dat wij ervoor zorgen dat er voldoende aantrekkelijke woningen zijn voor verschillende doelgroepenâ, aldus de Borselse wethouder Marga Vermue. âDaarbij is het van belang dat we de cijfers van de woningbouw van de afgelopen jaren en de geplande woningbouw in beeld brengen, zodat we de vraag naar woningen niet overstijgen.â

Beleid afgelopen jaren

De gemeente Borsele heeft de afgelopen vier jaar, verspreid over dertien kernen, gemiddeld honderd woningen per jaar gebouwd. Marga Vermue: âHet doel was om aantrekkelijke woningen in een aantrekkelijke woonomgeving te bouwen, die ervoor zorgen dat jong en oud in de gemeente blijven of komen wonen. Dat is ons ook gelukt. Het aantal gebouwde woningen zou echter nog hoger geweest zijn als er in de planologische- bestemmingsplantrajecten minder âbezwarenâ ingediend zouden zijn. Recente voorbeelden van oponthoud zijn de beoogde woningbouwplannen in âs-Heer Abtskerke, Ovezande en Nisse. Veelal lukt het ons gelukkig wel om er naderhand in onderling overleg uit te komenâ.

De woningbouwcijfers zijn exclusief de gebouwde bijzondere woonvormen in de Koriander en Sleutelbloemstraat in Heinkenszand, de huurwoningen in woonzorgcomplex De Fonteyne en De Rietkraag in Heinkenszand, en de huurwoningen in De Boog en De Zwake in âs-Gravenpolder. Deze bijzondere woonvormen worden niet meegenomen in de telling, omdat in deze woningen of een vorm van zorg of verpleging wordt aangeboden.

Beleid voor de komende jaren

âVoor de komende jaren wil Borsele vooral een hoge woonkwaliteit blijven biedenâ, aldus de wethouder. âWe richten ons hierbij op nieuwbouw voor starters en aanpasbare woningen voor ouderen. Daarnaast willen we een kwaliteitsslag maken in de bestaande woningvoorraad. Dit betekent dat we bestaande woningen willen veranderen in levensloopbestendige woningen, zodat ouderen in hun eigen huis kunnen blijven wonen.â Uit de planning van de komende jaren blijkt er in elke kern in Borsele gebouwd gaat worden. Het kan hierbij gaan om herstructurering (inbreiding), nieuwbouw of een combinatie van beide.