Ingezonden persbericht
Telecomsector reduceert in 2010 CO2-emissies
Rotterdam, 26 februari 2010 - De wereldwijde telecommunicatiesector richt zich in 2010 op de reductie van CO2-emissies. Naar verwachting kunnen de emissies per (telefoon)verbinding met gemiddeld 10 procent dalen, hoewel het aantal verbindingen zal toenemen. Dit is een van de voorspellingen uit de TMT Dutch Predictions 2010 die Deloitte op 2 maart in Almere presenteert. Met dit jaarlijks initiatief geeft Deloitte haar toekomstvisie op ontwikkelingen en trends binnen de technologie-, media- en telecombranche (TMT).
Telecomaanbieders worden voornamelijk gedreven door kostenreductie: minder energieverbruik betekent ook minder kosten. "Bij volgroeide telecommarkten is mobiel breedband een van de weinige diensten met significante groei. Operationele efficiency is voor deze markten dan ook een van de laatste mogelijkheden om extra winst te behalen. Voor een grote telecomaanbieder kan een reductie van de CO2-voetafdruk van 10 procent nog steeds tientallen miljoenen euro's aan terugkerende besparingen opleveren," aldus Anton Sandler, managing partner TMT industriegroep Deloitte.
Om de energieconsumptie van telecomnetwerken te beperken, richten telecomaanbieders zich op lange termijn waarschijnlijk op glasvezel. Glasvezel verbruikt minder energie dan de huidige netwerken van koper. De verwachte reductie in energieverbruik is 30 tot 40 procent, wat vervolgens ook resulteert in lagere kosten. "Bij mobiele diensten richten telecombedrijven zich waarschijnlijk op het beperken van de kosten van hun radionetwerk. De modernste basisstations verbruiken tot 50 procent minder energie. Daarnaast zouden mobiele operators hun netwerken meer kunnen delen," zegt Maureen Hughes, partner en sustainability expert binnen de TMT groep van Deloitte.
Ook fabrikanten van apparaten moeten er naar streven om emissies die hun toestellen veroorzaken te reduceren. "Initiatieven zoals het uitzetten van laders wanneer de batterijen vol zijn en een universele standaard voor laders kunnen van grote invloed zijn. Maar het toenemende gebruik van smartphones houdt deze vooruitgang soms tegen. Vergeleken met de andere mobiele telefoons die zij vervangen, hebben smartphones over het algemeen grotere schermen en krachtigere processors," aldus Sandler.
Over TMT Dutch Predictions
Deloitte formuleert al jaren aan het begin van het jaar de wereldwijde TMT Predictions over de ontwikkelingen in de technologie-, media- en telecomindustrie. Deze Predictions komen voort uit gesprekken met cliënten, onze TMT-experts en financiële en TMT-analisten. Deze Predictions vormen de basis voor de Dutch Predictions, de vertaalslag naar de Nederlandse markt, waarin Deloitte en belangrijke spelers binnen de branche hun toekomstvisie prijs geven.
Ingezonden persbericht