Ingezonden persbericht

Toespraak van Ahmed El Mesri op de politiek debat

Goedenavond dames en heren

De maatschappij, waarin wij geboren worden en waarin wij leven en sterven is in beginsel het resultaat van het denkwerk van mensen. Mensen zoals u en ik. Wij hebben een wereld gecreëerd waarin wij behoren tot een bepaald land, en dat land heeft een aantal eigenschappen: een bepaalde taal, een bepaald systeem van bestuur. Als je vanuit het buitenland naar Nederland komt, ben je mens en je bent migrant. Ook wanneer je de Nederlandse nationaliteit gekregen hebt, ben je nog niet direct 'Nederlander'.

Je blijft toch een migrant. Dat laatste wordt zelfs een soort titel: Mevrouw en meneer de migrant. Een stempel als het ware. Maar wat betekent dit stempel in het kader van de stadsdelenverkiezingen? Wat betekent het om een Nederlandse migrant te zijn in het Nederland van 2010 te mogen stemmen?
Door de financiële crisis, de bezuinigingen, de nieuwe regels en wetten wordt de toekomst van kwetsbare groepen steeds onzekerder.

Ik vind dat je als migrant in Nederland moet je gaan stemmen. Je hebt de Nederlandse nationaliteit, hoewel je afkomst misschien wel heel ver van Nederland weg is. Maar je maakt deel uit van dit land en je moet dus ook je stem laten horen in het bestuur van het land waar je nu woont en waar je je leven opbouwt. En daarnaast: door te stemmen kan je direct invloed uitoefenen op de beslissingen die er genomen worden, ook op het gebied van integratie en specifieke situaties waar migranten mee te maken krijgen. En wie weet beter wat ik er in de migrant omgaat, dan de migrant zelf?

Helaas hoor ik nog steeds vaak: 'Ach het heeft geen zin om te gaan stemmen, er wordt toch niet naar mij geluisterd' en 'ze doen toch gewoon waar ze zelf zin in hebben'. Deze beweringen getuigen van wantrouwen in de politiek in het algemeen en ook van desinteresse. Dat zijn zaken waar wij voor moeten waken. Wanneer wantrouwen en desinteresse de overhand krijgen, dan wordt uiteindelijk de bijl gelegd aan de wortel van ons democratische systeem; en ik pleit er al jaren voor dat met name immigranten meedoen, niet alleen aan de maatschappij in dit land, in deze stad, maar ook aan de politiek, de medezeggenschap, hun stem laten horen.

Stemmen is belangrijk en zeker voor groepen wier stem niet meer gehoord dreigt te gaan worden.

Niemand moet verwachten dat zijn stem direct al zijn wensen en verlangens kan realiseren. Veranderingen gaan langzaam en het democratische systeem zoals wij dat hier kennen is nu eenmaal gebaseerd op onderhandelen, compromissen sluiten, proberen er samen uit te komen. Dat zie ik, ik ben al meer dan dertig jaar Nederlander, maar ook nog steeds migrant.
En is het in de politiek niet net zo als in de natuur? Bijvoorbeeld, kijk eens naar een pas geplante jonge boom. In het begin zie je hem nauwelijks en hij moet ook gesteund worden zodat hij jaar in, jaar uit kan groeien tot hij stevig is en de meest sterke storm kan doorstaan.

Zo is dit ook met de politiek. Je hebt een idee, die moet groeien en groeien. En met meer mensen kan jouw idee meer vorm krijgen en verder groeien, omdat er anderen zijn die erover horen. Je geeft jouw idee een stem en als er veel stemmen zijn, hoor je ook steeds meer jouw stem en herken je je steeds meer in je omgeving; ik denk dat, dat uiteindelijk de rust geeft om je verder te ontplooien.

Ga stemmen, niet alleen voor de Tweede Kamer, in juni, maar ook voor de plaatselijke politiek. Ga kijken naar lijsten met namen en politieke partijen in je eigen stadsdeel. Zoek die partij op die jouw wensen het beste verwoordt en stem! Ga naar binnen en vraag aan je hart en aan je verstand wie je als jouw vertegenwoordiger wilt zien in je plaatselijke stadsdeelraad! Ga stemmen!

Ik wens u allen een fijne stemdag op 3 maart aanstaande!

Toespraak Ahmed El Mesri: 24 februari 2010