Beating the Blues, doorbraak online behandeling van depressie

26/02/2010 15:16

Menzis

Om de zorg in de toekomst betaalbaar en voor iedereen toegankelijk te houden zijn vernieuwingen noodzakelijk. Innohealth heeft voor de behandeling van milde tot matige depressies vanaf 1 april een online multimediatherapie "Beating the Blues" beschikbaar. Het College voor Zorgverzekeringen heeft geconcludeerd dat deze multimediatherapie onder de basisverzekering valt. Menzis is een voorstander van innovatie in de zorg en staat zeer positief tegenover deze online multimediatherapie van Innohealth. Menzis heeft als eerste verzekeraar het gebruik van Beating the Blues in de financieringssystematiek ingebracht. Hierdoor wordt het gebruik van de behandeling door de Eerstelijns psycholoog mogelijk gemaakt.

Kostenefficiënte en kwalitatieve zorg

Online therapie met Beating the Blues helpt de behandeling van milde tot matige depressies beter, efficiënter en toegankelijker te maken. Met deze online therapie onder toeziend oog van een eerstelijns psycholoog worden meer mensen bereikt en kunnen wachtlijsten vermeden worden. Door eerder zelf aan de slag te gaan met het behandelen van depressieve klachten, kan voorkomen worden dat de klachten toenemen en mensen langere tijd uitvallen ten gevolge van hun klachten. Uit onderzoeken in Engeland blijkt dat de online therapie aantoonbaar even effectief is als face to face behandeling en minder uren vergt van de psycholoog. Hierdoor werkt deze vorm van behandelen kostenbesparend.

Bij de online therapie met Beating the Blues staat kwaliteit voorop. De behandeling start na een face to face intakegesprek om vast te stellen of deze therapievorm goed aansluit bij de vraag. Tijdens de behandeling is er een contactmoment ingebouwd om te zien of de behandeling goed verloopt en na afloop is er een evaluatie om de effecten te bespreken. De betrokken psycholoog kijkt bij het doorlopen van de behandelmodules door de cliënt via een dashboard mee naar het verloop van de behandeling en volgt zo zijn cliënt op afstand.

Beating the Blues

Het programma werkt op basis van cognitieve gedragstherapie en is feitelijk een multimedia vertaling van het behandelprotocol waar psychologen en psychotherapeuten mee werken bij cliënten met depressieve klachten. Het programma is ontwikkeld door Judy Proudfoot een internationaal hoogstaande specialist in cognitieve gedragstherapie. In Engeland is het programma al een aantal jaren in gebruik en daar uitgebreid wetenschappelijk onderzocht en even effectief gebleken als traditionele therapie. De online behandeling bestaat uit 8 modules van 1 uur met een face to face intake vooraf en een face to face evaluatie achteraf. De werkwijze die Innohealth nu samen met Menzis start, wordt over een half jaar geëvalueerd.

Zelf aan de slag met je behandeling

Zelf thuis aan de slag met het overwinnen van je depressieve klachten en het werken aan je eigen gezondheid, wanneer het jou het beste uitkomt. Vanaf 1 april kunnen Menzis verzekerden met een milde tot matige depressie en een verwijzing van de huisarts naar een eerstelijns psycholoog voor deze behandeling. De psycholoog kan na een intake deelname aan het programma voorschrijven zodat de verzekerde thuis of in de praktijk zelf aan de slag kan met cognitieve gedragstherapie via het Internet.