Ministerie van Financiën

De Jager tekent belastingverdrag met Zwitserland

Nieuwsbericht | 26-02-2010 | Belastingverdragen

Minister van Financiën Jan Kees de Jager heeft op 26 februari 2010 een nieuw belastingverdrag getekend met Zwitserland. Het belangrijkste onderdeel van dit verdrag is de uitwisseling van fiscale informatie.

Het Zwitserse bankgeheim staat het opvragen van informatie over zwartspaarders niet langer in de weg. De Jager tekende het verdrag in Den Haag met de Zwitserse ambassadeur Alder.

De Jager is zeer verheugd over de ondertekening: "Dit verdrag is opnieuw een sterk signaal aan zwartspaarders. Het is een grote stap voorwaarts dat Zwitserland zich nu ook ten opzichte van Nederland houdt aan de OESO-standaarden voor informatie-uitwisseling. Wie had dat een jaar geleden durven voorspellen?"

De overeenkomst met Zwitserland regelt dat beide landen op verzoek informatie in belastingzaken uitwisselen. Hiermee kan belastingontwijking worden tegengegaan. Nederland kon tot nu toe alleen fiscale informatie bij de Zwitsers opvragen als er sprake was van belastingfraude. Voortaan kan de Nederlandse Belastingdienst echter alle informatie opvragen die zij relevant acht en die betrekking heeft op de periode na 1 maart 2010. In het nieuwe verdrag is geregeld dat Zwitserse autoriteiten (zoals de Zwitserse belastingdienst) de bevoegdheid hebben om de gevraagde informatie van hun banken op te vragen en door te geven aan Nederland. Het Zwitserse bankgeheim staat de Nederlandse fiscus het opvragen van informatie over zwartspaarders dus niet langer in de weg.

Het nieuwe verdrag, dat het verdrag uit 1951 vervangt, bevat ook aangepaste regels ter voorkoming van dubbele belastingheffing over inkomen en vermogenswinsten. Zo mag er door Zwitserland voortaan geen bronbelasting meer worden ingehouden op rentebetalingen (dit was 5%) en is er een arbitrageregeling bij overlegprocedures opgenomen. Het verdrag moet nog worden geratificeerd door de parlementen in beide landen.

De totstandkoming van het verdrag met Zwitserland past in de intensieve aanpak van De Jager van zwartspaarders. De Jager heeft constant druk uitgeoefend in verschillende internationale verbanden (G20, OESO, EU) voor meer internationale transparantie en gegevensuitwisseling. Het afgelopen jaar sloot Nederland met een groot aantal landen verdragen die informatie-uitwisseling mogelijk maken. Met andere landen, waaronder Gibraltar, wordt op dit moment nog onderhandeld.

Inkeerregeling
Afgelopen jaar hebben zich bijna 8500 inkeerders gemeld die gezamenlijk meer dan 2,2 miljard euro aan vermogen in het buitenland hadden. Door tijdig in te keren wordt een boete en in principe strafrechtelijke vervolging voorkomen. Wel moet de verschuldigde belasting over de afgelopen 12 jaar nog worden voldaan.

De inkeerregeling is per 1 januari 2010 versoberd door de invoering van een boete van 15 % over de verschuldigde belasting. Per 1 juli gaat deze boete verder omhoog naar 30 %. De boete voor niet-inkeerders die door de Belastingdienst worden opgespoord is per 1 juli 2009 verhoogd naar maximaal 300 %.

Voor een overzicht van recent afgesloten overeenkomsten waarin fiscale informatie-uitwisseling is geregeld, klik hier.

Meer informatie


* Verdragstekst EN
26-02-2010 | PDF bestand, 190 Kb

* Verdragstekst NL
26-02-2010 | PDF bestand, 200 Kb

Zie het origineel